jak uporać się z długiem/odsetkami?

• Autor wątku Autor wątku pat84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pat84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.W 1999 roku w egzekucji komorniczej sprzedano moje auto za 5000zl, którego wartość bankowa wyceniona była na 16000pln. Pieniądze z aukcji nie wpłynęły na konto PKO. Pomijając ten fakt, że 5000pln "zaginęły" (czy jest szansa na rozwiązanie tego problemu i udowodnienie komornikowi jego niedopełnienia obowiązku), bank PKO w 2006roku sprzedał dług firmie Ultimo we Wrocławiu, mimo iż spłacałam zadłużenie (50,100pln - jak tylko mogłam).
Ultimo na dzień dzisiejszy życzy sobie do spłaty 57571pln. Potwierdzili mi także, że kwota jaka do tej pory wpłynęła to 20200pln. Cały czas spłacam odsetki, kapitał wciąż wynosi 16000pln. Całą spłatę rozłożyli do 2019roku, wtedy wartość całego zadłużenia wynosiłaby ok 63000pln.
Obecnie wpłacam miesięcznie 700pln, co przy zarobkach najniższej krajowej jest dużym nadszarpnięciem budżetu. Ultimo powiedziało mi, że jeśli zadeklaruje się spłacać więcej, np 750pln, może wtedy zastanowią się nad wstrzymaniem naliczania odsetek.
Proszę o pomoc, jak można wyjść z tej patowej sytuacji. Chcę spłacać, ale czy jest szansa na umorzenie jakiejś części odsetek?

Wyrok Sadu Najwyższego z dnia 24 lipca 1974r. IIICRN
146/1974 "Odsetki zwłoki są świadczeniem okresowym, które stosownie
do cytowanego przepisu ulega przedawnieniu trzyletniemu". Czy taki zapis może się odnosić do mojej sprawy?
Już bym chciała mieć to z głowy.Jeżeli mogą Państwo pomóc w mojej
sprawie to proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam!

Powrót