Jak ustalić adres byłego wynajmującego

• Autor wątku Autor wątku Mallgorzata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mallgorzata

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
witam
Mam problem z ustaleniem adresu zamieszkania byłego najemcy . Mieszkanie było wynajmowane przez 5 lat , czynsze były przez niego płacone regularnie, podatek z wynajmu odprowadzany do US. Niestety na koniec najmu okazało się że mieszkanie zostało całkowicie zdewastowane. Najemca napisał oświadczenie w którym opisał tylko część zdewastowanych elementów mieszkania. Ubezpieczyciel najemcy w tym wypadku PZU przyznało śmieszne pieniądze pomimo ,że zostały wysłane faktury z rzeczywistą poniesioną sumą za naprawę. Mecenas która udzielała rad stwierdziła ,że nie mogę pozwać najemcy ponieważ nie ma jego adresu zamieszkania. Dodam że sprawa ciągnie się a właściwie utkneła od sierpnia 24 roku. Mam całą dokumentację zdjęciową mieszkania. Czy rzeczywiście nie ma szansy na przeprowadzenie sprawy sądowej?. Dodam że wynajmujący jest osobą zamożną , która celowo się nie melduje w nowo wybudowanym domu. A mieszkanie które zostało zdewastowane łącznie z podłogami Wykonawcy szacują remont na ok 60 tyś zł.

Skoro wiesz, że najemca ma nowy dom, to ustal jego adres i taki podaj w sądzie. Jak nie odbierze pozwu, to będzie próbował go znaleźć komornik. Jak to zawiedzie, to ustanowi mu się kuratora. 60 tys. zł piechotą nie chodzi, a za chwilę Ci się to przedawni - art. 677 k.c.

Przepis prawny:
Roszczenia wynajmującego przeciwko najemcy o naprawienie szkody z powodu uszkodzenia lub pogorszenia rzeczy, jak również roszczenia najemcy przeciwko wynajmującemu o zwrot nakładów na rzecz albo o zwrot nadpłaconego czynszu przedawniają się z upływem roku od dnia zwrotu rzeczy.

Mallgorzata napisał:
Jak ustalić adres byłego wynajmującego

Wniosek do komornika (jeśli prowadzona jest sprawa sądowa), który może podjąć próbę ustalenia adresu poprzez zapytania do:
urzędów skarbowych, ZUSu, banków, etc.

Wniosek do sądu o ustanowienie kuratora: Jeśli nie uda się ustalić adresu, sąd może ustanowić kuratora dla osoby o nieznanym miejscu pobytu.

CEIDG lub KRS: Jeśli najemca prowadzi działalność gospodarczą, można sprawdzić jego dane w rejestrach publicznych.

Powrót