Jak ustalić adres spółki z o.o.

• Autor wątku Autor wątku yuo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Y

yuo

Użytkownik
Odpowiedzi
51
Witam! Mam prosty problem muszę ustalić adres spółki z o.o.

W latach 90 mój ojciec pracował w spółce z o.o., był szeregowym pracownikiem i obecnie do ZUS trzeba dostarczyć zaświadczenie o wynagrodzeniu z tej spółki. Napisałem podanie o to wynagrodzenie wsadziłem w kopertę i wysłałem pod adres, który był mi znany.

Po kilku dniach list powrócił z adnotacją "Adresat się wyprowadził". Więc zacząłem szukać w internecie, zanalazłem kilka numerów telefonu ale w słuchawce słychać tylko "Nie ma takiego numeru".

Spółki muszą być w KRS. Odszukałem na stronie Wyszukiwanie podmiotów w KRS tą spółkę, ale adres jest ten sam pod który wysłałem list i "Adresat się wyprowadził". Zadzwoniłem do oddziału KRS, w którym powinna być ta spółka wpisana pani mnie poinformowała, że zgodnie z Art. 19 ust. 1 ustawy z 20 sierpnia 1997 o Krajowym Rejestrze Sądowym, wpisy są dokonywane na wniosek. Jeżeli spółka zmieniła adres powinna dokonać wpisu o zmianie adresu, a że nie dokonała takiego wpisu ta pani już nic na to nie poradzi.

Sprawdziłem REGON na stronie REGON Wyszukiwanie i tam również widnieje ten nieaktualny adres.

Ma, ktoś pomysł jak ustalić adres tej spółki?

Ostatnia edycja:
Kiedyś też szukałem siedziby pewnej firmy i miałem stary adres, ale pofatygowałem się osobiście pod nieaktualny adres i okazało się że jest to budynek "biurowiec" w którym różne firmy wynajmują pomieszczenia. Ale miałem szczęście pogadałem z portierem i on mi powiedział jaki nowy adres podała firma i w ten sposób odnalazłem szukaną firmę. Nie powinno się to w taki sposób odbywać ale może i w twoim przypadku w ten sposób się uda. Jeżeli firma nie przeniosła się do innego miasta to możesz spróbować ewentualnie na poczcie może listonosze będą kojarzyć firmę i gdzie teraz ma siedzibę. Jeżeli firma zmieniła adres to poczta mogła mieć jakieś dyspozycję żeby nie doręczać listów przez jakiś czas pod stary adres tylko pod nowy (choć jak napisałeś że wysłałeś list i przyszła zwrotka nie ma takiego numeru to raczej nie).

Albo napisać pismo do ZUS jaka jest sytuacja i może zus ma nowy adres bo jak firma istnieje to ma pracowników i napewno płaci zus.

No w moim przypadku mam 300km do tego miasta, i przejechać tam i spowrotem, jakoś mi się nie uśmiecha. A co jak tam nic nie zastanę?

Napisałem do ZUS pismo ZZU (Zgłoszenie Zapytania Ubezpieczonego) o ten okres w którym ojciec był zatrudniony czy były odprowadzane składki, ale ZUS odpisał, że ten płatnik składek zatrudniał powyżej 20 pracowników więc rozliczał pracowników w deklaracjach bezimiennych, i mam się zwrócić do zakładu pracy.

Dzwoniłem do ZUS i Pani Mnie skierowała do Referatu Działalności Gospodarczej Urzędu Miasta, że tam uzyskam informacje adresowe :) ale od spółek jest Krajowy Rejestr Sądowy :/

Ostatnia edycja:
Poszukaj może wg nazwisk członków zarządu, książki telefoniczne PKT, opinie o fachowcach, firmy branżowe, jeśli prowadzą działalność to może jakoś się reklamują, może mają stronę www, google wielkie jest.

W Google już szukałem... mam wszystkie dane tej spółki. Nazwsko prezesa, NIP, REGON, KRS, ZUS NKP, i nic z tego nie wynika zabardzo :rolleyes:

W aktach spółki w KRS powinien być adres domowy prezesa zarządu. Możesz pojechać do sądu i przejrzeć akta albo napisać prośbę o jego udostępnienie.

Powrót