Jak ustalić czy ojciec żyje?

• Autor wątku Autor wątku DarkSaian
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DarkSaian

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Mam takie pytanie.

Mój ojciec rozstał się z matką jak byłem mały. Miałem około 2 lata kiedy całkowicie zerwał z rodziną kontakt. Przez całe moje życie nie nawiązał też ze mną kontaktu. Wiem że żył jeszcze jakieś 2 lata temu gdyż spotkała go nasza koleżanka rodziny gdzieś na mieście i nam o tym powiedziała. Zastanawia mnie jak mam ewentualnie dowiedzieć się jak on umrze (ma już grubo ponad 70 lat) czy nie przepisze przypadkiem na mnie i brata jakiegoś spadku / długu. Nie jestem też przekonany, że w przypadku jego śmierci ktoś nas o tym poinformuje.

W poradach w Internecie znalazłem, że powinienem złożyć wniosek o wydanie odpisu aktu stanu cywilnego, ale w przypadku zgonu trzeba mieć datę śmierci aby o taki wniosek złożyć?

Będę wdzięczny za jakieś informacje.

DarkSaian napisał:
...w przypadku zgonu trzeba mieć datę śmierci aby o taki wniosek złożyć?
Nie. Może najpierw Pan zapytać w USC czy w ogóle taki akt został sporządzony. W takim przypadku może Pan podać numer PESEL pana ojca. Odnośnie dziedziczenia to oświadczenie o odrzuceniu spadku składa się w terminie 6 miesięcy od dnia kiedy dowiedział się Pan o tym, że przypadła Pana kolejność dziedziczenia a nie od dnia śmierci spadkodawcy.

Powrót