Jak ustalić datę ślubu

• Autor wątku Autor wątku joan_didion
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joan_didion

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Ręce mi opadają. Potrzebuję skrócony akt ślubu siostry (sprawa spadkowa) z którą nie mam kontaktu i którego nie mogę uzyskać. Byłam w USC, pani zażądała dokładnej daty ślubu – nie znam. Znam PESEL siostry, imiona rodziców jej byłego już męża, miejsce ślubu, i tym podobne. Oprócz daty. Pani się upiera, że nie może nic znaleźć (choć nie szukała), wyraża zdziwienie, że ja nie mogę daty ustalić. Co mam zrobić? Gdzie tej nieszczęsnej daty szukać? U siostry odpada, inni członkowie rodziny takich informacji nie posiadają. Sprawa głupia, ale jestem w kropce.

Jak zakończyła się ta sprawa? Mam identyczną sytuację.

Jeżeli posiada się takie dane jak numer PESEL czy imiona i nazwiska małżonków to żeby uzyskać odpis skrócony aktu małżeństwa nie jest wymagane podawanie daty jego zawarcia, taki wymóg nie ma podstawy.

Ostatnia edycja:
Byrhtnoth napisał:
Jeżeli posiada się takie dane jak numer PESEL czy imiona i nazwiska małżonków to żeby uzyskać odpis skrócony aktu małżeństwa nie jest wymagane podawanie daty jego zawarcia, taki wymóg nie ma podstawy.
Czy z Twojej praktyki zawodowej wynika, że urzędy wydają takie odpisy skrócone bez wskazywania we wniosku miejsca i daty zawarcia małżeństwa?

tomBombadil napisał:
Czy z Twojej praktyki zawodowej wynika, że urzędy wydają takie odpisy skrócone bez wskazywania we wniosku miejsca i daty zawarcia małżeństwa?
Nie, to wynika z przepisów. Te dane mogą pomóc ale ich brak nie może stanowić podstawy odmowy wydania odpisu. Byłoby to przerzucanie na wnioskodawcę obowiązków urzędu i tworzenie nieznanych ustawie wymagań. Wnioskodawca może ograniczyć się do dostarczenia jedynie minimum danych, które umożliwiają wydanie odpisu a w żadnym razie nie wszystkie (data? miejsce?). I to niezależnie od treści formularzy wniosków używanych przez urzędy - wnioskodawca nie musi korzystać z formularza wniosku.

Powrót