Jak ustalić prawa własności ?

• Autor wątku Autor wątku Sebastian B
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sebastian B

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie użytkowników tego forum. :-)

Piszę tutaj aby otrzymać jakiekolwiek wskazówki mogące rozwiać moje wątpliwości. Całość problemu podam na przykładzie, myślę że najłatwiej będzie zrozumieć.

---

Jest witryna Strona.pl na której jest zainstalowane oprogramowanie umożliwiające dodawanie zdjęć przez użytkowników bez potrzeby moderacji właściciela strony. Dodane zdjęcia wyświetlają się na stronie i są dostępne dla każdego do wglądu.

Pewnego dnia Pan Bonifacy Kowalski wysyła do mnie list elektroniczny ze wskazaniem danego zdjęcia, dodając informację o potrzebie usunięcia go gdyż nie wyraża on zgody na rozpowszechnianie jego dzieła. Zgodnie z polskim prawem mam obowiązek usuwać takie materiały, lecz...

... lecz jaką mam pewność że Pan Kowalski ma prawa do wskazanego przez siebie zdjęcia? Jak zachowywać się w takim przypadku, jak wygląda to w kwestii prawnej ?

Jest to dość ważne, gdyż reagując na każde zgłoszenie bez potwierdzenia można wyczyścić doszczętnie taką witrynę.

Pozdrawiam.

Możesz poprosić o plik źródłowy, RAW lub inny format pliku z datą modyfikacji wcześniejszą, niż z momentu opublikowania na Twojej stronie. Możliwości weryfikacji są uzależnione od tego, jaki obraz został wysłany na portal.

To on zgłaszając się do Ciebie powinien dołożyć starań i znaleźć sposób, aby udowodnić to ponad wszelką wątpliwość.

Ostatnia edycja:
Powrót