Jak uwiarygodnić kopię dokumentu?

• Autor wątku Autor wątku ArturB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ArturB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam serdecznie
Mam taki problem.
Dokumenty sa wystawiane w dwoch egzemplarzach (kopia/oryginał). Kopia oddawana jest do dzialu ksiegowosci, gdzie wraz z PZ stanowia komplet dokumentow.
Oryginal upinany jest w osobnym segregatorze i jest on podstawa do dalszych rozliczeń.
Teraz mam kontrole i (jakims cudem) zginely oryginaly wszystkich dokumetow z jednego miesiaca od jednego kontrahenta. Kontrola domaga sie oryginalow, a ja kompletnie nie wiem gdzie moga one byc.
Chodzi mi o to jak uwiarygodnic owe kopie dokumentow, by mogly stanowic one podstawe do komtroli. Chyba sa jakies przepisy, ktore reguluja takowe sytuacje.
Pod wzgledem graficznym kopia rozni sie od oryginalu jedynie pieczatka (na oryginale jest czerwona, na kopii - czarna). Kopia to kserokopia oryginalu.
Ponowne wystawienie dokumentow nie wchodzi w gre bo sa na nim podpisy 3 osob, ktore znajduja sie w roznych czesciach Polski.
Dziekuje za jakiekolwiek sugestie

RE: Jak uwiarygodnić kopię dokumentu

witam.
z tego co się orientuję to najlepiej było by wydrukować DUPLIKATY tych dokumentów, i wysłać je pokoleji do podpisu (tylko zajmie to trochę czasu), lub jeśli się nie mylę u notariusza potwierdzić "za zgodnością z oryginałem" lub też jak ja to robiłam przystawić taką pieczątkę (z czerwonym tuszem) i podpis szefa lub dyrektora itp.
mam nadzieję że to troszke pomoże.
pozdrawiam;)

Powrót