jak uwolnic sie od getBACK?

• Autor wątku Autor wątku dana_71
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dana_71

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam
proszę o pomoc co mogę uczynić, gdyż obecnie getBACK nęka mnie i straszy pozwem Sądowym. Miałam konto w Getin Bank w 2009r. dokonałam ostatnią operację na tym koncie i złozylam w Oddziale Banku wniosek o zamknięcie konta. Pracownik Banku ( pamiętam nawet nazwisko ) nie dała mi żadnego potwierdzenia powiedziała ze rozliczone zostanie konto i zamkniete w terminie wypowiedzenia jak dobrze pamietam to w ciagu miesiaca. Była cisza a koszmar zaczął się w 2013r. bank zadzwonil do mnie ze narosly mi koszty ponad 300 zł. poinformowalam ze przeciez konto zamknelam. w pozniejszym czasie odezwala sie firma getBack ktory nawet 21:55 potrafil dzwonic, wysyłac jakis ludzi ktorzy sie nawet nie okazywali zadnych upowazniej ani dokumentow ze sa pelnomocnikami tej firmy. Obecnie uslyszalam informacje ze skierowali pozew do Sadu. Dlaczego za bledy pracownika musze odpowiadac. koszt w tej chwili to juz ok. 600zl. Dla mnie to jawne naciaganie bo od 2009 roku gdzie nie bylo zadnej transakcji Bank raczej powinien mi wypowiedziec umowe w okresie wskazanym w regulaminie a jak pamietam to 6 miesiecy. Wiec skad taka kwota a po drugie gbyby Bank szybciej zareagowal i staral sie wyjasnic tej sytuacji wogole by nie bylo. Nauczona wczesniejszymi bledami nie wystepowalam z zadnym pismem do nikogo aby nie bylo takiej sytuacji ze przyznaje sie znowu do dlugu. Proszę o pomoc coz czynic?

Ciężko będzie ciężko :) ....

Jak się zamyka konto to trza mieć na to papier..... za tzw gapowe potem się płaci

Cóż można robić:
- od windykacji getBACK żądać dokumentów potwierdzających istnienie długu ... /jeśli nie mają to posłać ich na szczaw i mirabelki/
- jak już będzie wiadomo za co jest dług kwestionować i powoływać się na przedawnienie części... /najprawdopodobniej jakaś część się przedawniła/
- z bankiem negocjować - może anulują dług i wycofają z getBack

w ostateczności czekać na nakaz i wtedy złożyć sprzeciw co do całości lub części... /wszystko zależy od tego kiedy powstał i kiedy stał się wymagalny/

Tak jak tu piszą -ciężko będzie - ja bym ci radził płacić bo czekać na sądowy nakaz i wówczas próba walki to mimo wszystko słaby pomysł. Getback rozkłada na raty, a nawet jak się nie zgodzą to płać po 50zł i masz temat załatwiony, nikt Cie do sądu nie da skoro kasa wpływa na konto.

Ale ja bym radził wpłacić 50zł aby zobaczyli, że coś się zadziało i wysłać faktycznie pismo do Getinu aby rozłożyli na raty, a nawet na bezczelnego zawnioskuj np. o to, że spłacisz w 2-3 ratach te 300zł, ale jak ci te koszty umorzą. Może coś ugrasz. Pytanie też czy Getback kupił ten dług czy ma go na zlecenie - jak kupił to pisz to getbacj jak na zlecenie to do getin. Może coś ugrasz.

W każdym razie - moim zdaniem jak nie zaczniesz płacić to cię oddadzą do tego sądu i dług tylko urośnie, a na końcu dadzą do komornika i będziesz miał niepotrzebne problemy.

Przepis art. 60 Prawa bankowego: Jeżeli umowa rachunku bankowego nie stanowi inaczej, ulega ona rozwiązaniu, gdy w ciągu dwóch lat nie dokonano na rachunku żadnych obrotów, poza dopisywaniem odsetek, a stan środków pieniężnych na tym rachunku nie przekracza kwoty minimalnej określonej w tej umowie.
Termin przedawnienia roszczeń wynikających z umowy rachunku bankowego wynosi nie trzy, lecz dwa lata (nie dotyczy to jedynie roszczeń o zwrot wkładów oszczędnościowych). O tym stanowi z kolei kodeks cywilny, a konkretnie przepis art. 731 kc. Termin przedawnienia każdej opłaty miesięcznej upływa osobno.
Sugeruję ponadto wysłać skargę do UOKiK na działanie firmy windykacyjnej GetBack.

Terry0new napisał:
... ja bym ci radził płacić bo czekać na sądowy nakaz i wówczas próba walki to mimo wszystko słaby pomysł. Getback rozkłada na raty...... W każdym razie - moim zdaniem jak nie zaczniesz płacić to cię oddadzą do tego sądu i dług tylko urośnie, a na końcu dadzą do komornika i będziesz miał niepotrzebne problemy.

Co za Bzdura :) dawno nie czytałem takiej - pracownik getBanku???

Wyraźnie napisałem najpierw należy ustalić czego dotyczy dług, czy getB ma do niego prawo, czy posiada dokumenty potwierdzające istnienie długu /umowa regulamin itp/ czy się nie przedawniło, a jeśli tak to jaką część - dodatkowo wyjaśniać z bankiem i złożyć tam reklamację z opisem sytuacji.

NIGDY NIE PŁACI SIĘ NA PAŁĘ BO JAKIEŚ WEZWANIE DOSTAŁEŚ
poza tym bezmyslne dokonanie wpłaty może stać się uznaniem długu i co wtedy??????

PS. Marcel podał ładne dane kiedy było przedawnienie - więc tym bardziej możesz mieć szanse na nie - ale bez podstawowych informacji to tylko gdybanie ....

Ostatnia edycja:
Może sprostuje sprawę.

Dług nie jest za konto... Nie chce pisać wszystkim za co on jest, ale w umowie którą Pani podpisała zakładając konto jest informacja za co jest ten dług.

Co do dokumentów i pism... Adres korespondencyjny z umowy. proponuje zajrzeć do skrzynki ;)

Co do telefonów, firma windykacyjna ma prawo działać w celu odzyskania długu w godz 6-22 w dni powszednie, i od godz 8 w weekend ;)

Pozew został wysłany z racji braku wpłat, nie rozumiem dlaczego ma Pani kontakt z firmą, a nawet pracownikiem terenowym, a nie porozmawia Pani z nim.
Nie jest to wina pracownika Banku, jest to wina natury ludzi, którzy widzą dużo kartek do podpisania i podpisują wszystko bez przeczytania, nie zajrzą nawet potem do umowy a po kilku latach narzekają, że to inni są winni ;)

Bank nie musi reagować, to Pani sprawy finansowe.

Pozdrawiam.

marcel20 napisał:
Przepis art. 60 Prawa bankowego: Jeżeli umowa rachunku bankowego nie stanowi inaczej, ulega ona rozwiązaniu, gdy w ciągu dwóch lat nie dokonano na rachunku żadnych obrotów, poza dopisywaniem odsetek, a stan środków pieniężnych na tym rachunku nie przekracza kwoty minimalnej określonej w tej umowie.
Termin przedawnienia roszczeń wynikających z umowy rachunku bankowego wynosi nie trzy, lecz dwa lata (nie dotyczy to jedynie roszczeń o zwrot wkładów oszczędnościowych). O tym stanowi z kolei kodeks cywilny, a konkretnie przepis art. 731 kc. Termin przedawnienia każdej opłaty miesięcznej upływa osobno.
Sugeruję ponadto wysłać skargę do UOKiK na działanie firmy windykacyjnej GetBack.

A ta skarga to z przyczyn ? Bo z opisanej sytuacji nie ma podstaw do skargi

Ostatnia edycja:
@ D4riu5 w wolnej chwili zapoznaj się z postanowieniami UOKiK w sprawach firm windykacyjnych, masz tam wszystko opisane.

Powrót