Jak uzyskać obywatelstwo Cypru?

• Autor wątku Autor wątku mrmacmar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrmacmar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Tak w wielkim skrócie,
Byłem na Cyprze przez 3 lata, poznałem ten kraj i ludzi.
Oczywiście wyjechałem ponieważ tutaj nie mogłem znaleźć pracy i okazało sie, że jest to strzał w przysłowiową 10.
Ten kraj mnie oczarował i nie widzę siebie nigdzie indziej.

Chce zostać na stałe na Cyprze, ale nie wiem co mam zrobić, aby się ku temu przyblizyć.
Gdzie się zgłościć?
Co załatwiać?
Jakie dokumenty mam sobie wyrobić na Cyprze?( np.cypryjski dowód osobisty o którym czytałem w internecie).
Nie mam pojęcia jak się do tego zabrać.
Z góry dziękuje za jakiekolwiek odpowiedzi i pomoc.

Witam ,nie wiem jak to dokładnie wygląda na Cyprze,ale ja jestem w podobnej sytuacji lecz w Irlandii i w tym kraju staram się o paszport (w moim przypadku irlandzki)jeśli go dostane to otrzymuje obywatelstwo tego kraju,tyle mogę ci pomóc,może zapytaj się pierwsze tam gdzie wydają paszport ja tak zrobiłem i wszystko mi powiedzieli,,,

wiec muszisz jechac do ambasady i na podstwie ze pracujesz jestes tam tak długo niewiem czy posiadasz alien card emigration powinienes miec boo ja mam taki i na podstawie tego ze juz masz swój num alien i tego ze pracujesz chcesz sie z rzec obywatelstwa polskiego na cypryjski ale to nie takie proste w polskiej abasadzie w nikozi długo sie czeka az polski rzad wyda zgdode a cypryjski ja przyjmie bardzo długo sie podobno czeka jestesmy w uni i teraz to wyglada inaczej hehe ale sprubuj aa i mieszkałam w lemesso pozdrawiam jak cos to pytania pisz na krysiapb@interia.eu z miła chceia ci pomoge :)

Generalnie w Unii Europejskiej nie trzeba juz rezygnowac z pierwotnego obywatelstwa, by otrzymac obywatelstwo innego panstwa czlonkowskiego Unii.

A co potrzeba, zeby dostac obywatelstwo cypryjskie: pewnie to samo, co w kazdym innym panstwie: legalny pobyt przez kilka lat. Szczegoly sie na pewno znajda na stronach cypryjskiego ministerstwa spraw wewnetrznych

Powrót