jak uzyskać pomoc komornika ??

• Autor wątku Autor wątku mariko21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mariko21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Wynajęłam mieszkanie, którego jestem właścicielem. Podpisałam umowę, zgłosiłam do urzędu skarbowego. Moi lokatorzy mieli przejściowe problemy w płaceniu mi czynszu. Zgodziłam się poczekać aż ich sytuacja wróci do normy. Czas płynie, a dług rośnie, za to lokatorzy nie czują się zobowiązani do jego spłacenia. Chciałabym by się wyprowadzili, lecz nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Napisałam do nich pismo wzywając ich do uregulowania długów. Umowa również zawiera zapis o konieczności wyprowadzki w sytuacji zalegania z opłatami. Dodam także, że umowa wygasa 16 listopada.

Czy ktoś z Was mógłby mi poradzić w jaki sposób uzyskać pomoc komornika? Czy powinnam się do niego udać przed ich wyprowadzką? Czy wolno mi wezwać policję w razie gdyby oni odmówili opuszczenia mieszkania w wyznaczonym terminie?

Bardzo proszę o pomoc.

Powinna Pani złożyć powództwo o eksmisję i dopiero z takim wyrokiem i nadaną klauzulą wykonalności można "uruchomić" komornika.

Tylko kiedy to zrobić - wstrzymać się z wyrzuceniem lokatorów z mieszkania czy też zgłosić się do komornika, gdy oni jeszcze w nim są?

Nie może ich Pani wyrzucić bez wyroku...a komornik może działać dopiero mając wyrok.
Więc kolejność jest taka sąd - komornik - eksmisja lokatorów

Nie mam innego wyjścia.
Długo się czeka na rozpatrzenie takiej sprawy? Znasz może jakieś gotowe formularze, z których mogłabym skorzystać? Wstyd się przyznać, lecz zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać.

Po przejrzeniu postów innych użytkowników forum chciałabym jeszcze zapytać, czy wolno mi odłączyć moim lokatorom gaz oraz prąd z mieszkania, by długi za nieopłacone rachunki nie wzrastały, czy też powinnam poczekać na egzekucję ze strony komornika? Dodam także, że to ja jestem właścicielem mieszkania, które mieści się w prywatnej kamienicy.

Chciałbym również zapytać jakie są szanse na to abym odzyskała moje pieniądze biorąc pod uwagę fakt, że moja lokatorka zarabia najniższą krajową a jej mąż jest na rencie z powodu niezdolności do pracy. Czy to ma jakieś znaczenie? W tej chwili interesuje mnie głównie fakt, by pozbyć się ich z mieszkania, bo kaucja już przepadła, a rachunki za opłaty tylko rosną.

mariko21 napisał:
Po przejrzeniu postów innych użytkowników forum chciałabym jeszcze zapytać, czy wolno mi odłączyć moim lokatorom gaz oraz prąd z mieszkania, by długi za nieopłacone rachunki nie wzrastały, czy też powinnam poczekać na egzekucję ze strony komornika? Dodam także, że to ja jestem właścicielem mieszkania, które mieści się w prywatnej kamienicy.
No właśnie nie może Pani, a właściwie może...ale liczyć się trzeba z tym, że będziemy mieli do czynienia z naruszeniem posiadania. A posiadacze (lokatorzy) mogliby skutecznie się przed tym bronić stosownym powództwem (art. 344 kodeksu cywilnego).
Co do wzorów, jest tego cała masa w internecie. Proszę poszperać. :)

Ostatnia edycja:
A po wygaśnięciu umowy?

Mam jeszcze jedno pytanie. Otóż ktoś z rodziny doradził mi, że mogłabym wykupić weksel na kwotę zadłużenia, a potem oddać go komornikowi by odzyskać pieniądze. Czy jest to lepsze rozwiązanie niż sprawa sądowa?

Powrót