Jak uzyskać tytuł inżyniera będąc już magistrem?

• Autor wątku Autor wątku Wiktor33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wiktor33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Posiadam ukończony licencjat oraz kończę studia magisterskie.

Chciałbym uzyskać oprócz tytułu magister również tytuł inżyniera.

Poinformowano mnie, że muszę powtórzyć cały 1 stopień studiów czyli 3,5 roku jednak... nie mogę 2 razy studiować tego samego kierunku, gdyż inżynier to 1 stopień, a ja 1 stopień studiów mam już ukończony (licencjat). :rolleyes:

Jak można tego dokonać?

Rozumiem, tylko przeglądałem programy studiów i licencjat ma bardzo podobne przedmioty do inżyniera tylko inne nazwy.

To 3 lata miałbym te same przedmioty co już miałem. A tylko te dodatkowe 0,5 roku coś nowego.

Nie ma więc żadnej możliwości "nadrobienia" przedmiotów inżynierskich i uzyskania tytułu inżyniera? Na politechnice na studia uzupełniające magisterskie kończące się tytułem "magister inżynier" odmówiono mi przyjęcia, bo przyjmują tylko osoby z tytułem inżynier.

O jakim kierunku jest tu mowa? To jest jakiś zupełny bezsens. Kierunki techniczne nie mają licencjatu a pracę inżynierską po której otrzymuje się tytuł inżyniera lub jednolite po których dostaje się tytuł magistra inżyniera. Nie słyszałem o kierunku technicznym z licencjatem.

Kierunek informatyka
1 stopień to licencjat lub inżynier
2 stopień to magister lub magister inżynier

Mając licencjat i zmieniając uczelnie na politechnikę można uzyskać na dyplomie tytuł - magister inżynier.
Mając magistra już nie ma żadnej możliwości uzyskania inżyniera.

Znajdź uczelnię, gdzie I stopień ma trochę inną nazwę.
Wydrukuj sylabusy do przedmiotów z roku, kiedy dostawałeś wpis.
Jak już się dostaniesz na ten licencjat to maszeruj do dziekana z sylabusami i pisz podanie o przepisanie przedmiotów na podstawie zgodności sylabusów. Kilka pewnie Ci zostanie do zaliczenia, ale większość będzie z głowy.

Trochę inna nazwa kierunku powoduje, że nie mogę podpisywać się jako mgr inż. informatyki, tylko np. mgr informatyki inż. robotyki.

Co do przepisania przedmiotów - mogą się nie zgodzić i wtedy trzeba 3,5 roku ponownie zaliczać te same przedmioty.

Jak sami państwo widzą, uzyskanie tytułu inżyniera, gdy się już ma magistra, jest wręcz niemożliwe.

Powrót