Jak uzzsadnic wniosek o rozłożenie długu na raty

• Autor wątku Autor wątku krakar12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krakar12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Mam dług w plusie na kwotę 2.600-nie jestem w stanie spłacić tego w miesiąc, to kolosalna kwota. Czy pismo o rozłożenie na raty kierować do Plusa, Firmy windykacyjnej, czy kancelarii prawniczej? Raty zapropnowałam po 500 zł miesicznie. Jak to dobrze uzasadnić, mam 22 lata, 22 lutego zostałam zwolniona, pracowałam w tej frmie na początku na 44 mies stażu potem dali mi um na pol etatu, gdzie dostawałam ok 600zł na rękę. Umowa skończyła się z dniem 31.01, dostałam umowę zlecenie na rok i 22.02 zostałam zwolniona. Nie podpisywałam wypowiedzenia na um. zlecenie. Choruję przewlekle na tarczycę, problemy kardiologiczne i ginekologiczne. Problem jest w tym ze zaświadczenia od lekarzy są w jednym z sądów bo miałam z ojcem sprawę o alimenty. Wynajmuję pokój na stancji za 320 zł, uczę się zaocznie, obecnie zaczełam pracę al na czarno;/. Nie wiem więc jak to uzasadnić, czy w ogóle ich to obchodzi?

krakar12 napisał:
Mam dług w plusie na kwotę 2.600-
W dobie ofert no limit - jakim cudem można nabić rachunek na tyle? Chyba tylko internetem poza EU...
Swoją drogą oczywiście podejrzewam że masz naliczoną jakąś "karę". Spójrz zatem do umowy i do tego co pisze ci Plus. Jeśli mowa jest o karze umownej - to roszczenie jest bezzasadne i w sądzie to wygrasz. Abyś przegrała, musiałby być to dług z tytułu zwrotu udzielonej ulgi.

kara za nie dotrzymanie warunków umowy, tel był na abonament. W sądzie wątpie, bo jeśli nie płaciłam to moja wina, więc trzeba spłacać. I kancelaria prawna jak sie nie odezwę to złoży do sadu o zapłatę, dlatego chcę to rozłożyć na raty.

amelia2013 napisał:
Jeśli mowa jest o karze umownej - to roszczenie jest bezzasadne i w sądzie to wygrasz.
Czytaj ze zrozumieniem co napisała Amelia.
Popełnisz błąd nie sprzeciwiając się bezzasadnej karze
Jeśli chodzi o wniosek, możesz napisać co chcesz.....trudna sytuacja materialna nie jest argumentem

krakar12 napisał:
kara za nie dotrzymanie warunków umowy, tel był na abonament. W sądzie wątpie, bo jeśli nie płaciłam to moja wina, więc trzeba spłacać.
I właśnie windykacja chce abyś tak myślała. Czytaj uważnie: co jest w umowie oraz na piśmie od Plusa - kara umowna czy zwrot ulgi?

kara umowna, nota odsetkowa 2200

czyli co mam czekac az złożą o nakaz zapłaty i wtedy złożyć odwolanie, czy sama mam wystosować powodztwo

krakar12 napisał:
kara umowna, nota odsetkowa 2200

czyli co mam czekac az złożą o nakaz zapłaty i wtedy złożyć odwolanie, czy sama mam wystosować powodztwo
Sprawdź dokładnie kwity - i jeśli masz ewidentnie kara umowna - to pozostaje czekać na ruch przeciwnika

Powrót