Jak walczyć z sąsiadem, którym zlikwidował izolację akustyczną?

• Autor wątku Autor wątku 313
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
3

313

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
hałas / temat stary jak świat, ale tu jest ciekawy haczyk.

wynajmuję mieszkanie od 10 lat (przez 8 lat ani ja nie słyszałem sąsiadów "z góry", ani oni mnie - zero problemów / sielanka),

2 lata temu wprowadził mi się piętro wyżej specyficzny osobnik (programista - siedzi w mieszkaniu 24/7)

kuł/wiercił - burzył, przerabiał przez 10 m-cy
musiałem wynająć drugie mieszanie - w końcu się wprowadził, ale

skuł/sfrezował 50-letni strop i położył na goły beton jakieś drewniane panele,
teraz słyszę każdy krok, każdy upuszczony/rzucony przedmiot dokładnie tak wyraźnie jakbym mieszkał razem z nimi.

w dzień nie da się tam ani pracować, ani odpocząć - a wieczorami wzywa mi policję, bo też słyszy mnie i moje RTV tak jak ja jego dzieciaka.

czy da się zmusić takiego zawodnika do przywrócenia podłogi zgodnej z normą izolacji akustycznej

https://sklep.pkn.pl/pn-b-02151-3-2015-10p.html

czy w aktualnym "stanie prawnym" mieszkanie jest spalone i trzeba się ewakuować?

żal się wynosić, bo właściciel lokalu, który wynajmuję jest absolutnie bezproblemowym swojakiem, ale koniec końców nie da się tam mieszkać (pomimo wyjątkowo atrakcyjnej lokalizacji)

Ostatnia edycja:
313 napisał:
wynajmuję mieszkanie
Jako wynajmujący możesz co najwyżej zwrócić się do właściciela o obniżenie czynszu.

Ewentualnie PINB, Zarządca nieruchomości - ale to zadanie właściciela.

czy da się zmusić takiego zawodnika do przywrócenia podłogi zgodnej z normą izolacji akustycznej
Zmusić to się go będzie co najwyżej dało do przywrócenia stanu poprzedniego, niekoniecznie w kanonie tej normy, a już na pewno nie w kanonie z 2015 r. skoro to strop sprzed 50 lat.

czy w aktualnym "stanie prawnym" mieszkanie jest spalone i trzeba się ewakuować?
Nie widzę powodu chyba, że hałas bardzo Cię irytuje. Właściciel (wynajmujący) ma możliwość skonsultowania sprawy ze wspólnotą tak, by ta wywarła nacisk na sąsiada w tej kwestii w kontekście ewentualnego zastosowania wobec niego art. 16 UoWL o ile jest to wspólnota, tylko pogadaj z nim.

nie chodzi o sam hałas w godzinach 07:00-19:00

tylko o to, że nie mogę słuchać muzyki/pracować po 19tej bo gość mi nasyła policję (już przy 75-80 dB u mnie gość narzeka że słyszy dół pasma, który mu przeszkadza
aktualnie strop tłumi maks 25-30 dB zamiast minimum 55 dB dla transmisji powietrznej // uderzeniowych nie tłumi w ogóle)

jest to wspólnota mieszkaniowa, ale skład zarządu + administrator wynajęty przez ów zarząd to jakiś szemrany temat, szkoda zachodu.

//

czyli normy wprowadzone w 2015 dotyczą wyłącznie nowych budynków?
a przebudowa starego budynku w roku 2020 pod to nie podchodzi...

grubo.

Ostatnia edycja:
czyli normy wprowadzone w 2015 dotyczą wyłącznie nowych budynków?
Tak, przy czym od 2004 r. stosowanie norm też jest dobrowolne, choć wskazane.

Powrót