Jak wycenić ziemię do zeznania podatkowego?

• Autor wątku Autor wątku Kerimus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kerimus

Kerimus

Moderator w spoczynku
Odpowiedzi
10 481
Przyjmijmy, że kiedyś (a chyba i teraz też) ta ziemia miała (ma) status gruntu ornego i może być w każdej chwili przekwalifikowana na działki budowlane.
Czy jeżeli otwarcie spadku miało miejsce wiele lat temu, a ziemia dopiero teraz zostanie zwrócona prawowitym spadkobiercom, to czy wyceniamy ją z dniem otwarcia spadku, czy po cenach obecnych (moment zwrotu), czy też po innych cenach jeżeli okaże się, że procedura zwrotu wydłuży się, a w międzyczasie zostaną one przekwalifikowane na droższe?

Ostatnia edycja:
Według stanu na dzień otwarcia spadku, a cen z chwili obecnej. Warto zaniżyć wartość i równocześnie napisać wniosek o weryfikację wartości, wskazując przy tym wady ziemi (np. że jest V, VI klasy, że jest to teren pagórkowaty albo podmokły, albo że trwa spór o nią itp. itd.)

Dzięki! :)
A czy wiesz, gdzie można się dowiedzieć jak stoją obecnie dane ziemie.
W jakimś biurze nieruchomości?
Na ten moment mam pustke w głowie.

Ostatnia edycja:
Agencja nieruchomości, jak najbardziej Ci mogłaby pomóc, tyle że kiedy zadzwonisz do takiego biura raczej info Ci nie udzielą, bo sądzą że chcesz wyceniać ziemię w celu sprzedaży, a ich klientem zostać nie chcesz. Próbuj zadzwonić do Urzędu Skarbowego lub poszukać info na stronach Ministerstwa Infrastruktury (nie pamiętam nazwy jednostki). Ewentualnie anonse lub inna prasa z głoszeniami, portal gratka, krn itp.

Dzięki za podpowiedzi! 8-)

witam jestem nowa na forum i nie bardzo wiem co robic probuje sie z kims skontaktowac w sprawie porady prawnej ale nie bardzo wiem jak

załóż wątek we właściwym dziale np. prawo cywilne, karne, administracyjne i zadawaj konkretne pytania

Powrót