Jak wycofać/anulować wniosek o rejestrację pojazdu?

• Autor wątku Autor wątku ider
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ider

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
w dużym skrócie:
- zakup auta w komisie,
- wniosek o rejestrację w Wydziale Komunikacji
- odkrycie wad pojazdu
- reklamacja: odstąpienie od umowy
- zgoda komisu na zwrot pojazdu pod warunkiem odzyskania oryginalnych (belgijskich) tablic rejestracyjnych
W tym miejscu pojawiły się problemy. Mój Wydział komunikacji anuluje rejestrację jeśli dostarczę potwierdzenie anulowania zakupu i fakturę korygującą. Komis nie chce słyszeć o podpisywaniu czegokolwiek przed faktycznym zwrotem, twierdzą że ich Wydział Komunikacji załatwia wnioski o anulowanie rejestracji od ręki bez żadnych załączników. Dzwoniłam - tamtejszy urząd potwierdził.
Skąd ta rozbieżność procedur? Może jest gdzieś przepis, który reguluje postępowanie w takich sytuacjach? Przepisy podawane na stronach urzędu nie zawierają odniesienia do takich sytuacji.
Tak czy inaczej wniosek złożyłam - bez załączników, prosząc jednocześnie o podanie podstawy prawnej. Uzyskałam jedynie zapewnienie, że skonsultują się z radcą prawnym. Boję się jednak, że broniąc swej pierwszej decyzji wydadzą negatywną odpowiedź na wniosek.
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi.

Dziękuję za rady. Właśnie po telefonie z urzędu jadę po pismo z odmową i wezwaniem do złożenia ww. załączników. Także trzeba sie szykować do walki...

ider napisał:
Dziękuję za rady. Właśnie po telefonie z urzędu jadę po pismo z odmową i wezwaniem do złożenia ww. załączników.

Albo odmowa albo wezwanie do uzupelnienia :)

Prosze przepisac tresc otrzymanego dokumentu

Racja. To co dostałam to wezwanie do uzupełnienia
Treść pisma:
..."Na podstawie art. 64 & 2 KPA wzywam do uzupełnienia wniosku z dnia..... w sprawie umorzenia rejestracji samochodu.......o brakujące dokumenty potwierdzające zwrot samochodu itd..."
Jak widać nie odnoszą się bezpośrednio do wniosku o umorzenie bez dokumentów tylko do swojej procedury gdzie wymagają takowych. Nadal nie wiem dlaczego nie mogą tego załatwić jak w innych urzędach.
Jutro mam spotkanie z Naczelnikiem...może coś się dowiem.

Ostatnia edycja:
ider napisał:
..."Na podstawie art. 64 & 2 KPA

Orzeczenie tego dotyczące zawarte w poradniku

ider napisał:
tylko do swojej procedury gdzie wymagają takowych

Wewnętrzna instrukcja nie jest prawem obowiązującym panią :)

ider napisał:
Jutro mam spotkanie z Naczelnikiem...może coś się dowiem.

Jak już pani porozmawia, to do zastosowania poradnik - kolejno SKO i WSA

http://forumprawne.org/prawo-admini...zne-pisma-do-urzedu-poradnik.html#post1556417

Zakończenie sprawy:
- dwie wizyty u Naczelnika,
- złożenie pisma z uzasadnieniem wniosku o umorzenie rejestracji i powołaniem się na KPA (Art. 7, 8, 9 i 10)
- druga negatywna opinia radcy prawnego pracującego dla starostwa:D
- płacz i błagania
- zmiana zakresu oczekiwanych przez urząd dokumentów na zwykłe poświadczenie przez komis zgody na odstąpienie od umowy i to droga e-meilową
- oferta pomocy ze strony Kierowniczki wydziału w przekonaniu komisu do współpracy,
- rozmowa p. Kierownik z komisem,
- zgoda komisu na takie rozwiązanie i kilka dni później finał sprawy - odbiór decyzji o umorzeniu.

Tyle w skrócie. A diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach.

Wniosek o umorzenie postępowania można złożyć w oparciu o Art. 105&2 KPA.
Wszystko fajnie poza jednym punktem, można o ile obie strony nie mają żadnych zastrzeżeń. Na takowe powołała się P. Kierownik. Radca prawny poparł żądanie dowodu odstąpienia od umowy i faktury korygującej.
Jak robią to inne urzędy? Cóż, umarzają na podstawie ww art. KPA. Czasową rejestrację uchylają, gdyż jest bezzasadna jeśli petent wniósł wniosek o umorzenie. W moim urzędzie po staremu - musieli mieć podkładkę do akt.
Jeszcze raz dziękuję za okazana pomoc. Gdyby nie zgoda komisu pewnie musiałabym skorzystać z podanych sposobów.
Pozdrawiam i wszystkim życzę bardziej udanych zakupów w komisach :)

ider napisał:
- płacz i błagania

pani wybor - a obowiazkiem organu bylo wydac akt administracyny bez tych okazywania tych oznak rozpaczy

Powrót