jak wyeksmitować alkoholika?

• Autor wątku Autor wątku henry81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

henry81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Mam bardzo ważne pytanie ponieważ sytuacja w naszym domu już od dawna jest ciężka. Mój ojciec miał problemy z alkoholem w zasadzie od zawsze, jednak dwa lata temu przerwal leczenie i zaczął pić a "umór". Nie pracuje, nie pomaga w utrzymaniu mieszkania, nie robi nic. Nie ma też zamiaru się leczyć. Dlatego też moja mama doszła w końcu do wniosku, że musi złożyć pozew o rozwód. Sprawa się już zakończyła i mama rozwód otrzymała. Jest jednak problem z mieszkaniem. Jest ono przez nas wynajmowane, a dokładnie było wynajmowane przez babcię, która niedawno zmarła. Teraz mama chce aby mieszkanie to było wynajmowane przez nią i chcielibyśmy usunąć z mieszkania ojca. Jak już pisałem wcześniej nie płaci on za utrzymanie mieszkania natomiast ze wszystkiego korzysta. Przychodzi pijany po nocach i rozbija sie po mieszkaniu. Często z jego powodu wybuchają awantury. Chciałbym się dowiedzieć czy i jak można pozbyć się alkoholika z mieszkania. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Można.
Czy były interwencje policji?
Czy macie jakieś papiery o leczeniu ojca i przerwaniu tego leczenia?
Kto wynajmuje wam mieszkanie? Gmina, osoba prywatna?
W ustawie o prawie lokalowym jest napisane, że kto rażąco narusza swym postępowaniem porządek domowy (jeśli dochodzi przemoc, to ty bardziej)...może być z tego mieszkania eksmitowany, bez prawa do lokalu socjalnego. Ale trzeba mieć świadków i papiery (zawarte w moich pytaniach)

dodatkowo w kodeksie wykroczeń masz:
art 51 zakłócenie spokoju i porządku publicznego
art 54 naruszenie przepisów porządkowych
art 107 złośliwe niepokojenie innej osoby
art 124 zniszczenie lub uszkodzenie cudzej rzeczy
kodeks karny:
art art 190 groźba popełnienia przestępstwa
art 193 naruszenie miru domowego
art 207 znęcanie nad rodziną
art 212 zniesławienie
art 288 niszczenie cudzej rzeczy
Tyle pamiętam. W moim wczorajszym poście dałam link do strony z różnymi kodeksami, poczytaj :ok:

a jesteście tam zameldowani??jeśli nie to wystarczy wystawić jego rzeczy za drzwi. jesli tak musicie złożyć pozew o eksmisje jeśli jest to mieszkanie np od gminy. jesli od osoby prywatnej niech mama podpisze umowe z włascicielem mieszkania tylko na siebie i dzieci a na ojca nie i tez nie ma problemu. mieszkać w lokalu a miec prawo do lokalu to dwie odrebne sprawy,dltatego jeśli mama podpisze umowe najmu na siebie bez problemu może wystawic go za drzwi. a do tego dochodzi też możliwość taka jak post wyżej tylko sprawa w sądzie o eksmisje bedzie sie niesamowicie dłużyła bo im sie do tego nie spieszy.

Powrót