Jak wygląda kwestia ZUSu w Polsce dla osób pracujących w Niemczech?

• Autor wątku Autor wątku Uzytkownik_forum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Uzytkownik_forum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Mam pytanie; jak wygląda kwestia płacenia na ZUS (zbieranie budżetu na naszą emeryturę), jeżeli osoba z podwójnym (polskim oraz niemieckim) obywatelstwem pracuje najpierw np. 10 lat w Polsce, a następnie chce pracować w Niemczech? Do którego ubezpieczenia społecznego należy wtedy płacić składki i kto by je finalnie wypłacał? (w którym kraju?). Drugie pytanie; jak wygląda temat, jeżeli nazwisko z paszporcie polskim oraz niemieckim tej samej osoby jest trochę inne? Czy to nie jest jakiś problem dla urzędów?

Pzdr!

Jeżeli podejmiesz prace w Niemczech wszystkie opłaty tu podatek ubezpieczenie i emerytura. W Polsce nie możesz korzystać z ZUSu pomoc lekarska na podstawie ubezpieczenia w Niemczech.
Wszelkie papiery niemieckie otrzymasz na nazwisko Niemieckie w Polsce musisz udowodnić że to ta sama osoba z tym jest kłopot ćśżłó itd.:

Ostatnia edycja:
Witam! Dziękuję za odpowiedź. No rozumiem, że mieszkając w Niemczech korzystam z ich systemu opieki zdrowotnej.... A z tym nazwiskiem odnośnie emertytury to dlaczego problem? Posiadam polski dowód (ponieważ urodziłem się w Polsce, a także Deutschestadtangehörigkeit (ponieważ mój dziadek posiadał 2 obywatelstwa...). Dlaczego te nazwiska się różnią nie mam pojęcia (oraz za bardzo na to wpływu ;). W niemieckim paszporcie mam wpisane, że urodzony tego samego dnia i w tym samym mieście, co w polskim paszporcie... W czym tkwi problem dla Zusu? Ktoś przerabiał podobny temat?

Nie podałeś jaka jest różnica w nazwisku twoim np., Krol czy Król.
A co będzie jak będziesz wyrabiał Niemiecki dowód osobisty na podstawie twojej metryki
urodzenia czy to będzie ta sama osoba.
Mniejszość niemiecka w Opolu Król obecnie Krol czy to same nazwisko .

Ausweis to by mi dali tak samo jak paszport (który mam), tylko że z niemieckim nazwiskiem. Nazwiska różnią się i to nie za zasadzie "o" i "ó"... Sprawa jest dziwna, bo w dwóch paszportach mam 2 różne nazwiska. Z tego co się zorientowałem - zgodnie z polskim prawem można zmienić w Polsce w takich przypadkach nazwisko - aby nie mieć problemów z urzędami / instytucjami (ZUS, akt notarialny, świadectwa studiów etc). Akutalnie wysłałem zapytanie do Standesamt w Berlinie z pytaniem, czy ze strony władz niemieckich była by taka możliwość - zmiany niemieckiego nazwiska na polskie (miałbym wówczas mniej dokumentów do wymiany). Zobaczymy, co odpiszą.

Ausweis to by mi dali tak samo jak paszport (który mam), tylko że z niemieckim nazwiskiem
Wyrabiając Ausweis musisz załączyć obecnie metrykę urodzenia polską

Powrót