Jak wygląda procedura eksmisji do pomieszczenia tymczasowego?

• Autor wątku Autor wątku mokul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mokul

Użytkownik
Odpowiedzi
243
Załóżmy, że wierzyciel chce wskazać pomieszczenie tymczasowe.
Komu wskazuje? Komornikowi? Gminie?
Kto decyduje czy pomieszczenie spełnia warunki?
Czy eksmitowany może odmówić eksmisji do wskazanego pomieszczenia?
Kto decyduje o długości umowy najmu pomieszczenia tymczasowego?
Czy po wygaśnięciu tej umowy następuje eksmisja z automatu czy nowa sprawa sądowa?
Czy rodzic z dzieckiem może być eksmitowany z pomieszczenia tymczasowego do noclegowni?

Pomieszczenie tymczasowe wierzyciel wskazuje komornikowi.

Komornik przed eksmitowaniem dłużnika do pomieszczenia powinien sprawdzić, czy spełnia ono warunki z ustawy o ochronie lokatorów.

Eksmitowany nie może odmówić eksmisji do wskazanego pomieszczenia, jeśli spełnia ono warunki z ustawy.

O długości umowy najmu pomieszczenia tymczasowego decydują strony umowy. W praktyce umowa jest zawierana na 1-6 miesięcy.

Po wygaśnięciu umowy, jeśli dłużnik nie opuszcza pomieszczenia, należy założyć nową sprawę sądową. Wtedy dłużnik eksmitowany jest do noclegowni.

Tak, rodzic z dzieckiem może być eksmitowany z pomieszczenia tymczasowego do noclegowni, JEŻELI nie wytoczyli oni powództwa o ustalenie prawa do lokalu socjalnego (przez co doszło do ich eksmisji do lokalu tymczasowego). Jeśli dobrowolnie nie opuszczają pomieszczenia tymczasowego, to w toku kolejnej eksmisji nie przysługuje im nawet prawo do pomieszczenia tymczasowego, tylko będą eksmitowani do noclegowni (art. 25d pkt 3 ustawy o ochronie praw lokatorów)

Neon25 napisał:
Komornik przed eksmitowaniem dłużnika do pomieszczenia powinien sprawdzić, czy spełnia ono warunki z ustawy o ochronie lokatorów.
Jak długo to może trwać?
Neon25 napisał:
O długości umowy najmu pomieszczenia tymczasowego decydują strony umowy. W praktyce umowa jest zawierana na 1-6 miesięcy.
Załóżmy, że wierzyciel proponuje umowę na 1 miesiąc.
A dłużnik chce 6 miesięcy. Co wtedy?

Jak wygląda sprawa czynszu?
Załóżmy, że wskazanym lokalem byłoby mieszkanie z określonym czynszem do spółdzielni.
Czy najemca musi się zgodzić na płacenie tego czynszu i normalnych opłat za media?
Czy są tu jakieś inne limity?
Neon25 napisał:
JEŻELI nie wytoczyli oni powództwa o ustalenie prawa do lokalu socjalnego (przez co doszło do ich eksmisji do lokalu tymczasowego)
A jeżeli wytoczyli ale sąd nie przyznał im tego prawa?

I jeszcze jedna sprawa.
Gminy mają swój regulamin, który w określonych warunkach daje prawo przedłużenia umowy najmu pomieszczenia tymczasowego.
Czy pomieszczenie tymczasowe wskazane przez wierzyciela podpada pod taki regulamin?

Daj mi namiary na tego komornika, który chce samotnego rodzica z dzieckiem do noclegowni eksmitować.

drake44 napisał:
Daj mi namiary na tego komornika, który chce samotnego rodzica z dzieckiem do noclegowni eksmitować.
Jest w polskim prawie cywilnym taki artykuł, który pozwala sędziemu podjąć dowolne rozstrzygnięcie, które uzna za sprawiedliwe.
Zabaw się więc w sędziego i wydaj wyrok.
Stan faktyczny jest taki:
Samotny rodzic z dzieckiem ma całkiem pokaźne dochody.
Nie płaci jednak za zajmowany lokal choć ma wystarczające środki finansowe.
Komornika się nie boi. Jest dobrze zabezpieczony.
Jego dochody to alimenty, 800+, praca za minimalne wynagrodzenie.
Zgodnie z prawem lokal socjalny się nie należy, ale sędzia mógłby orzec inaczej.
A ty jak uważasz?

mokul napisał:
Jest w polskim prawie cywilnym taki artykuł, który pozwala sędziemu podjąć dowolne rozstrzygnięcie, które uzna za sprawiedliwe.

Wiem, dlatego wyroki polskich sądów aż kipią niesprawiedliwością. Powiedzmy sobie szczerze, że Polska do krajów praworządnych nie należy.

mokul napisał:
Zabaw się więc w sędziego i wydaj wyrok

Sędziego z sądu do szopy z blachy falistej bym przeniósł, bez ogrzewania. Niech sobie tam orzeka

mokul napisał:
Samotny rodzic z dzieckiem ma całkiem pokaźne dochody.

Skąd wiesz to wszystko?

Odważny gość

mokul napisał:
Jest dobrze zabezpieczony.

Drzwi przeciwpancerne? AK47 w domu?

mokul napisał:
ego dochody to alimenty, 800+, praca za minimalne wynagrodzenie.

Czyli 500zł + 800zł+3600zł=4900zł. No nie wiem niby to dużo i nie dużo. Jest dziecko na wychowaniu, jakieś podręczniki do szkoły, korepetycje. Zobacz ile żywność dziś kosztuje.

mokul napisał:
Zgodnie z prawem lokal socjalny się nie należy

Tak, ale za to Ukraińcom się należy. Może Polakom trzeba odmówić, aby dać komu innemu.

No tak. Komornik z najniższej krajowej zabrać nie może, alimenty wolne od zajęcia, bo to pieniądze dziecka są. Tak samo 800 plus też chronione przed zajęciem. To nie rodzic się zabezpieczył, tylko ustawodawca go zabezpieczył. Takie prawo obowiązuje. A dlaczego chcesz koniecznie eksmitować tego rodzica i małolata do noclegowni? To samotna matka jest?

drake44 napisał:
To samotna matka jest?
Tak. A dodatkowo jeszcze złodziejka i oszustka (w potocznym rozumieniu przynajmniej).
Bo czymże jest pozbawianie mnie miesiąc w miesiąc pewnej kwoty pieniędzy?
Bo czymże jest pobieranie alimentów i zasiłku 800+ z przeznaczeniem m.in. na zapewnienie godziwej egzystencji dziecka. A to ja musze zapewniać temu dziecku wodę, ciepło i dach nad głową.
drake44 napisał:
A dlaczego chcesz koniecznie eksmitować tego rodzica i małolata do noclegowni?
Nie, mi zależy na tym aby oddała mi mój lokal.
A państwo, dobry wujek, nakazuje dostarczyć jej pomieszczenie tymczasowe ale samo tego nie realizuje.
No więc istota tego wątku jest taka czy jeśli ja wskażę jej pomieszczenie tymczasowe to czy będę się mógł jej pozbyć po upłynięciu czasu na jaki to pomieszczenie zapewnię.

Tu przyznaję Ci rację 100%. Powinna płacić. Przejrzałeś jej dochody i skoro stwierdziłeś, że stać ją na zapłacenie umówionej z Tobą kwoty za lokal mieszkalny, to pewnie tak jest. Rozumiem, że procedurę eksmitowania jej rozpocząłeś i ten lokal zastępczy komornikowi wskazałeś?

drake44 napisał:
Przejrzałeś jej dochody i skoro stwierdziłeś, że stać ją na zapłacenie umówionej z Tobą kwoty za lokal mieszkalny
Nie, to nie ja stwierdziłem. Ja mogę być nieobiektywny.
To sędzia stwierdził.
I dlatego nie przyznał prawa do lokalu socjalnego.
drake44 napisał:
Rozumiem, że procedurę eksmitowania jej rozpocząłeś i ten lokal zastępczy komornikowi wskazałeś
Trochę żyjesz na księżycu.
A po swojej sprawie powinieneś wiedzieć, że od zaciągnięcia długu do komornika to mijają długie lata.
Tak, że baba będzie się gnieździła w moim lokalu jeszcze całe lata.
Na razie rozeznaję czy da się ją ewentualnie wyrzucić jeśli to ja wskażę pomieszczenie tymczasowe.
Nie chcę jej utrzymywać dożywotnio.

Powrót