M
MtMt
Kilka dni temu zatrzymała mnie policja za udział w bójce. Przyszli wieczorem do mieszkania, byłem tam razem z dziewczyną i odrazy gdy wpuściła ich do środka położyli mnie na ziemię. Skuli ręce za plecami, przeszukali dokładnie kieszenie, gdy nic nie znaleźli pozwolili wstać. Byłem bez koszulki, a przy przeszukiwaniu prawie zdjęli mi spodenki. Nie pozwolili mi się nawet poprawić bo jeden z nich trzymał mnie cały czas pod ręce pochylonego do przodu. Tak siedziałem prawie 15 minut z bokserkami na wierzchu. Gdy próbowałem naciągnąć spodenki i usiąść prosto, żeby kajdanki nie wbijały się w nadgarstki, policjant powiedział mi że mogę wrócić na podłogę jak mi nie wygodnie.Po przeszukaniu mieszkania zabrali mnie w takim stroju na komendę, dziewczyna podała policjantowi dokumenty i coś do ubrania. Wychodząc z klatki widziałem, że patrzyli na wszystko inni mieszkańcy bloku. Po dotarciu na miejsce pozwolili się ubrać, przekuli ręce do przodu i powiedzieli że jestem zatrzymany, a jutro o moim losie zdecyduje prokurator. Gdy zaprowadzili mnie na tzw. dołek poszedłem spać, byłem chyba sam. Rano przyszło dwóch policjantów i powiedzieli że jadę na przesłuchanie. Postawili mnie pod ścianą, tradycyjne przeszukanie i myślałem, że założą mi za plecami kajdanki, nawet byłem na to przygotowany, a policjant mówi że taki jestem macho to się pobawimy i każe dać ręce do przodu a na nogi zapina bransoletki od zespolonych kajdanek. Skuł mnie i zabrali do radiowozu. Cały czas byłem spokojny. Było strasznie nie wygodnie iść. Jestem wysoki, stąd łańcuch łączący ręce i nogi nie dawał wiele swobody. Po schodach prowadzili mnie pod ręce żebym nie przewrócił się, a że miałem krótkie spodenki, kajdanki obierały mi nogi. Tak siedziałem prawie 4 godziny a gdy zapytałem czy mogą mi to zdjąć to usłyszałem że mogą przepiąć mi ręce na tył jak bardzo chcę. Po przesłuchaniu okazało się że nie będzie wniosku o areszt i wystarczy dozór policyjny. Na komendę po swoje rzeczy wracałem jednak w łańcuchu.
Czy taki przebieg zatrzymania jest normalny? Te zespolone kajdanki i wyprowadzenie pół nago z mieszkania to tak zawsze? To pierwszy raz, więc może ktoś podzieli się swoim doświadczeniem.
Czy taki przebieg zatrzymania jest normalny? Te zespolone kajdanki i wyprowadzenie pół nago z mieszkania to tak zawsze? To pierwszy raz, więc może ktoś podzieli się swoim doświadczeniem.