Jak wykazać przedawnienie zobowiązania podatkowego?

• Autor wątku Autor wątku inixoc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inixoc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Mam pewną sytuacje z której trudno wyjść. Jest obliczone decyzją wymiarową zobowiązanie podatkowe za rok 2012. Od tego czasu były epizody zawieszenia przedawnienia - niejednoznaczne. W mojej ocenie zobowiązanie już się przedawniło, jednak urząd skarbowy w swoich obliczeniach twierdzi że zobowiązanie jeszcze się nie przedawniło. Akurat te kwestie zawieszenia są dość niejednoznaczne i trudne do oceny ale nie to jest istotą sprawy.

Pytanie jest takie - w jakim postępowaniu wykazać urzędowi skarbowemu że przedawniło się? Wiem że w przypadku egzekucji takiego długu można podnieść argument przedawnienia. Obecnie egzekucja jest umorzona (niewypłacalność).

Orzecznictwo jest jasne - wobec przedawnionego zobowiązania nie można wydawać żadnych decyzji. Nawet myślałem żeby zapłacić 1 zł i następnie wnioskodawać o stwierdzenie nadpłaty z uwagi na to że długu nie było bo był przedawniony. Jak wykazać urzędowi - nawet na drodze sądowej - że przedawnienie już nastąpiło?

Wiem że również w postępowaniu o wydanie zaświadczenia nie można wykazać nawet jeżeli wysokość długu się nie zgadza - orzecznictwo sądowe - dane w postępowaniu uproszczonym o wydanie zaświadczenia są z rejestru i nie można w tym postepowaniu udowadniać zobowiązań podatkowych.

Ostatnia edycja:
Powrót