Jak wykonywać zlecenia bez posiadania własnej działalności gospodarczej ?

• Autor wątku Autor wątku arekHDR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arekHDR

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Piszę w trudnej dla mnie sprawie, ponieważ każda księgowa czy prawnik mówi innaczej. Chodzi mianowicie o to jak prawnie (opłacając skarbówkę) mogę wykonywać zlecenia dla osób indywidualnych, oraz dla firm. Jakie potrzebuję dokumenty (prosiłbym o nazwy lub o konkretne linki do druków) ? Jakie wiążą się z tym opłaty a żeby wszystko było zgodne z prawem. Nadmienie jeszcze iż jest to branża informatyczna. Dziękuje za pomoc. Jeśli ktoś może, proszę odpisać tutaj, lub napisać na gg 9668539 .:)

Może pod tym tytułem rozumie Pan coś więcej. Jestem laikiem w tym temacie, a chciałbym wiedzieć na ten temat konkretne informacje, dlatego prosiłbym o sprecyzowanie jaśniej tego tematu. Umowy te znam, lecz jak mi się wydaje rodzajów umów zleceń jest wiele, tak samo nie wiem jak sie od sprawy księgowej za to wziąść. Do tego mam jeszcze jedno pytanie: czy nie posiadając własnej działalności gospodarczej, mogę się reklamować na ulotkach, wizytówkach, np zostawiając je na bloku. Czy to nie jest zabronione ? Jakie konkretnie sumy trzeba uiszczać żeby być w pełni legalbym ? (podatek, jakieś składki ?) . Proszę o wyczerpującą i opiewającą moje pytania odpowiedź. Dziękuje!:)

Jeżeli będzie Pan pracował na podstawie tych umów w jakieś firmie to zaliczki na podatek i składki na ZUS będzie płaciła firma która będzie Pana zatrudniać.

Jeżeli na rzecz osób prywatnych to moim zdaniem powinien Pan odprowadzić podatek dochodowy, na koniec roku w zeznaniu podatkowym podaje Pan ile zarobił w roku z tego tytułu i będzie trzeba odprowadzić podatek, ale to już do księgowych pytanie.

A przez umowy zlecenia i o dzieło rozumiem umowę pomiędzy Panem i jakąś firmą czy osobą prywatną gdzie będzie określone co ma Pan wykonać i za jakie wynagrodzenie.

Dzięki Chris, już mniej więcej wiem o co chodzi. Jeszcze kilka pytań moja dziewczyna zanosi do księgowej. Wiesz nie chce mieć problemu z Zusem itp bo oni na człowieku suchej nitki nie zostawią, a nie chce mieć potem znamienia w postaci grzywny, zawieszenia, czy odsiadki. Jeśli miałbyś jakieś materiały ciekawe na ten temat jeszcze to z chęcią je przyjmę. Np jakieś wzory tych umów, ale pewnie znajdę je sobie na internecie. Dzięki raz jeszcze !

Powrót