Jak wyliczyć SMP?

• Autor wątku Autor wątku firewolf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

firewolf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,

Bardzo proszę o pomoc w sprawie wyliczenia stawki macierzyńskiego (SMP).
Naświetlę po krótce temat - od 2,5 roku pracuję w hotelu na kontrakcie: 5Ł/h, 6 dni w tygodniu po 7 godz. Na urlopie macierzyńskim jestem od sierpnia. Przez 6 tyg otrzymywałam 90% wynagrodzenia. Od października mam otrzymywać Ł124,88 na tydzień. Po zmianie księgowego, za grudzień otrzymałam macierzyński w innej kwocie niż w październiku. Jak to możliwe jeśli oba te miesiące mają po tyle samo dni (tygodni):o? Nie wiem jeszcze ile będe miała za listopad bo na razie nie otrzymałam wypłaty za ten miesiąc :mad:!
Proszę bardzo o pomoc. Ile powinien wynieść mój macierzyński za listopad, grudzień, styczeń, luty, marzec, kwiecień i maj. Czy są jakieś różne metody wyliczania go, że każdemu księgowemu wychodzi inaczej. Jest to przecież stała kwota na tydzien. W miesiącach mających 31 dni powinien być ten sam a w miesiącach 30 dniowych też chyba ten sam. Czy liczy się tylko pełne tygodnie w miesiącu? Jeśli tak, to co z niepełnymi tygodniami, czy się je jakoś uwzglednia przy wyliczaniu SMP? Jesli tak to jak? Czy sa jakieś jasne i proste reguły którymi sie trzeba kierować przy wyliczaniu SMP. Gdzie mozna znaleźć jakieś praktyczne informacje? Najlepiej prosty kalkulator. Znalazłam kilka w internecie ale były one bardzo skomplikowane, trzeba było podawać mnóstwo danych.

Prosze o pomoc :help: i dziękuję.
Maria

widzialas payslip?moze wyrownali tobie nadplacony podatek? za kazdy dzien miesiaca naleza ci sie pieniadze Techniki naliczenia wsrod ksiegowych sa mi obce Najlepiej byloby zapytac ksiegowego jesli masz taka mozliwosc

Powrót