Jak wymeldować członka rodziny

• Autor wątku Autor wątku misiopysio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

misiopysio

Użytkownik
Odpowiedzi
153
Sytuacja: mieszkanie własnościowe rodziców + 2 synów. Młodszy syn w wieku 19 lat wyprowadza się do innego miasta i nigdy już nie wraca do domu rodzinnego (nadal jest tam zameldowany). Matka umiera. Ojciec za życia przepisuje mieszkanie na starszego syna. Starszy syn opiekuje się schorowanym ojcem, dostarcza jedzenie, nawet pomieszkuje u niego i pomaga. Ojciec umiera. Starszy syn chce mieszkanie sprzedać ale nie może ponieważ młodszy syn nie chce się wymeldować. Minęło 40 lat od momentu jego wyprowadzki. Co możemy zrobić ale wymeldować młodszego syna sądownie?

misiopysio napisał:
Co możemy zrobić ale wymeldować młodszego syna sądownie?
Syn składa do właściwej miejscowo gminy wniosek o wszczęcie postępowania o wymeldowanie młodszego.

I wtedy rozumiem sąd zajmuje się sprawą?

misiopysio napisał:
I wtedy rozumiem sąd zajmuje się sprawą?
Nie, sądy nie zajmują się sprawami meldunkowymi. Taką sprawę prowadzi urząd gminy lub urząd miasta.

Czy coś się zmieniło w tej kwestii przez ostatnie 15 lat? Bo w moim przypadku, gdy kupiłem mieszkanie z zameldowaną osobą (jeszcze wcześniejsza właścicielka mieszkania, która się nigdy nie wymeldowała i wyjechała za granicę), to odbyła się rozprawa w sądzie i na jej podstawie doszło do wymeldowania.
Ze szczegółow pamiętam tylko tyle, że w protokole z rozprawy było masę błędów :-) (np. zakończyła się o wczesniejszej godzinie, niż się rozpoczęła...)
Nie udało się wtedy ustalić miejca pobytu ani nawiązać kontatku z osoba zameldowaną (poszukiwaniaprzez ambasadę) i został wyznaczony kurator... w mojej osobie (wniosek o wymeldowanie składała moja żona).

Podstawą do wymeldowania jest stan faktyczny, tj. niezamieszkiwanie pod danym adresem.

Nic się nie zmieniło. Dla osób nieznanych z miejsca pobytu (którym nie można doręczyć korespondencji) ustala się kuratora. Tego właśnie ustala sąd. Wymeldowanie dokonuje organ gminy decyzją adm.

Powrót