Jak wymusic spłatę długu?

• Autor wątku Autor wątku aabbaa11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aabbaa11

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Witam Wszystkich! Mam pewien problem. Otóż w ciągu ostatniego roku pożyczałem pewnej osobie bez umowy niewielkie kwoty pieniędzy ale nazbierało się tego prawie 600zł i przydało by się żeby oddała. Mówiłem mu kilkukrotnie aby oddał a on próbuje się wykręcić że w przyszłym tygodniu, za kilka dni jak będzie praca itd.. W momencie pożyczania były ustalane terminy np 2 tygodnie które łamał. Moje pytanie brzmi w jaki sposób zgodnie z prawem mogę domagać się od niego spłaty długu? Dodam tylko że jedyny dowód na to że pożyczał są wiadomości na jednym z portali społecznościowych i smsy w których wyraźnie zobowiązywał się do oddania w jakimś określonym czasie. W zamian za pożyczki pewnych kwot dobrowolnie oddawał mi pod zastaw swoje dokumenty i tutaj rodzi się kolejne pytanie czy to że posiadam jego dokumenty może być dowodem na to że pożyczał i czy pomimo że dobrowolnie oddawał je pod zastaw, w związku z ich posiadaniem mogę mieć jakieś problemy?

Będzie bardzo ciężko odzyskać te środki, bo pożyczka powyżej 500zł powinna być podparta umową pisemną. A to, że ma pan dokumenty dłużnika - zawsze może powiedzieć, że pan mu je ukradł.

Powrót