Jak wypowiedzieć OC ? duży problem

• Autor wątku Autor wątku carbonek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

carbonek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam Państwa.

Dwa lata temu kupiłem auto, którego nigdy na siebie nie przerejestrowałem. Wykupiłem tylko na siebie OC które opłacałem. Sprzedałem auto i zgubiłem umowę. W jaki sposób mogę wypowiedzieć OC ? przychodzi mi listowne powiadomienie o możliwości wznowienia OC, ale ja tego auta nigdy nie miałem na siebie zarejestrowanego. Z kupującym nie mam żadnego kontaku. Proszę o pomoc. Dziękuje.

Z tego co pamiętam, to kupujący może wypowiedzieć OC, które Ty wykupiłeś, kiedy byłeś jeszcze właścicielem pojazdu. Do tego nie jest potrzebna umowa, wystarczy samo wypowiedzenie doręczone listem poleconym na adres ubezpieczyciela.

Dodam jeszcze, że najczęstszą praktyką jest wykorzystanie polisy poprzedniego właściciela do końca okresu jej obowiązywania. Czasami jednak poprzedni właściciel po sprzedaży pojazdu chce odzyskać proporcjonalną część niewykorzystanej składki, w takiej sytuacji niezbędne jest wypowiedzenie polisy, o czym napisałem wyżej.

Ostatnia edycja:
Czyli jeśli nie byłem właścicielem na "papierze", to mogę przed końcem OC (ustawowo max 1 dzień przed końcem) wypowiedzieć po prostu to OC ? Umowy kupna sprzedaży nie mam. Kontaktu z właścicielem obecnym też nie mam. Nie wiem czy to będzie zgodne z prawem do końca i czy UFG się nie odezwie właśnie do mnie. Dodam że z umową sprzedaży nie pojawiłem się też w wydziale komunikacji bo ją zgubiłem i tyle :|

Jeszcze jedno : dowiedziałem się ze swojego źródła, że auto posiada aktualnie OC w innej ubezpieczalni. Jak zachować się w takiej sytuacji ?

Ostatnia edycja:
Powrót