Jak zabepieczyć prawo do swoich prac graficznych ?

• Autor wątku Autor wątku Mulan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mulan

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam, jestem twórcą (pomysł i wykonanie posiadam pliki PSD) grafiki dla pewnej strony. Do grafik należą logo, top i masa innych szczegółów, zrobionych przeze mnie i posiadam na to pliki źródłowe. Sytuacja wygląda tak, do czasu jak współpracowałam z tym serwisem, grafiki były używane na stronie. Teraz już z nim nie współpracuję i co za tym idzie nie chce by korzystano z moich prac.
Mam kilka pytań może znajdzie się ktoś kto będzie mógł mi pomóc.
1. CO należy zrobić, by moje grafiki były, że tak powiem tylko moje, bym mogła je na przykład sprzedać?
2. Jesli używana grafika jest rozpoznawalnym LOGO, to czy mogę jakoś zastrzec własność, zarejestrować to logo?
3. Jeśli ktoś może wskazać mi podstawę prawną do ochrony tego typu własności po proszę.
4. Czy istnieje taka możliwość, że osoba z którą nie mam żadnej umowy, żadnych zobowiązań w tej chwili, a wcześniej na zasadzie współtworzenia serwisu (on dawal jakąś czesc forum ja zrobiłam oprawęgraficzną) teraz będzie sobie uzurpować prawo do moich prac graficznych?

będę wdzięczna za wszelkie rady i porady, nie ukrywam, że zależy mi na jak najdokładniejszym poznaniu tematu
Pozdrawiam

Mulan napisał:
1. CO należy zrobić, by moje grafiki były, że tak powiem tylko moje, bym mogła je na przykład sprzedać?
To zależy głównie od formy waszej wcześniejszej współpracy. Zakładam, że jak to zwykle bywa, współpraca ta nie była sformalizowana w postaci pisemnej oraz, że nie wystąpiło pisemne przeniesienie majątkowych praw autorskich z Ciebie, jako twórcy grafik, na współzałożyciela forum.

W takim przypadku jesteś, zgodnie z USTAWĄ z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" (zwana dalej upaipp), tworząc grafiki stałaś się automatycznie posiadaczem całości praw autorskich do swoich prac - Art.1.upaipp, a w szczególności:
  • osobistych praw autorskich - Art.16.upaipp
  • majątkowych praw autorskich - Art.17.upaipp
  • praw do zezwalania do realizacji praw zależnych - Art.2.upaipp
Jesteś więc osobą, która może w dowolny sposób dysponować swoimi dziełami - czyli licencjonować ich użycie innym osobom lub sprzedać je wraz z prawami majątkowymi, niezależnie od tego, że wykorzystywane są na forum.
Jeśli używana grafika jest rozpoznawalnym LOGO, to czy mogę jakoś zastrzec własność, zarejestrować to logo?
Teoretycznie tak, gdyż jesteś posiadaczem całości praw autorskich do niej, ale w praktyce mogłoby to być w tej sytuacji trudne, z uwagi na wcześniejsze wspólne wykorzystanie, a obecnie wykorzystywanie przez współzałożyciela. Tu musiałabyś się skontaktować z Rzecznikiem Patentowym i dokładnie omówić tę sprawę.
3. Jeśli ktoś może wskazać mi podstawę prawną do ochrony tego typu własności po proszę.
rozumiem, ze chodzi o rejestrację znaku. Podstawą jest USTAWA z dnia 30 czerwca 2000 r. "Prawo własności przemysłowej". Więcej informacji znajdziesz też na stronach Urzędu Patentowego.
4. Czy istnieje taka możliwość, że osoba z którą nie mam żadnej umowy, żadnych zobowiązań w tej chwili, a wcześniej na zasadzie współtworzenia serwisu (on dawał jakąś cześć forum ja zrobiłam oprawę graficzną) teraz będzie sobie uzurpować prawo do moich prac graficznych?
Jak napisałem wyżej, nie mając żadnych umów pisemnych (o przeniesienie majątkowych praw autorskich lub licencji wyłącznej) jesteś jedyną właścicielką całości praw autorskich do stworzonych przez siebie dzieł. Współzałożyciel forum nie ma w związku z tym żadnych praw autorskich do tych utworów. Z twojego postu wynika, że nie można go też uznać za współtwórcę TWOICH prac (nota bene, pamiętaj, że pomysły nie są chronione prawem autorskim - Art.1.upaipp).

Ale, przekazując swoje prace do wspólnego użytkowania w postaci forum oznaczało to, że udzieliłaś forum (a więc i współzałożycielowi, jako współwłaścicielowi) bezterminowej licencji niewyłącznej na wykorzystywanie swoich dzieł. Jeśli nawet nie rozmawialiście o tym, to taka licencja jest domyślna.

Możesz wymówić taką licencję zgodnie z Art. 68.upaipp.

No, to tak pokrótce...

_chris_ napisał:
No, to tak pokrótce...

Dziękuję Ci serdecznie bo to jest w sam raz duża dwaka informacji by ropocząć zgłebinaie tematu i zajęcie się swoimi sprawami.

Jeszcze raz serdeczne dzięki na tę chwilę na prawdę pomogłeś mi, w razie jakiś jeszcze wątpliwości napiszę w tym wątku :)

pozdrawiam

Witam :)
tak brzmi art.68 na podstawie którego można wypowiedzieć bezterminową licencję niewyłączną
cytuje
"Art. 68.
1. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, a licencję udzielono na czas nie oznaczony,
twórca może ją wypowiedzieć z zachowaniem terminów umownych, a w
ich braku na rok naprzód, na koniec roku kalendarzowego.
2. Licencję udzieloną na okres dłuższy niż pięć lat uważa się, po upływie tego
terminu, za udzieloną na czas nie oznaczony"

Moje pytanie jest następujące chcę wymówić taką licencję osobie która używa moich grafik Jak powinno wyglądać takie wypowiedzenie, a może inaczej co ważnego powinno zawierać?
Moze ktoś dysponuję wzorem takiego wypowiedzenia ?
pozdrawiam

Powrót