Jak zabezpieczyć pieniądze na spłatę długów?

• Autor wątku Autor wątku kokakok
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kokakok

Użytkownik
Odpowiedzi
108
Sytuacja jest taka, że z bratem chcemy sprzedać mieszkanie, aby spłacić długi po rodzicach. Tu się pojawia problem, bo on na swoje kredyty, długi. Chciałbym zabezpieczyć te środki na poczet spłaty długów po rodzicach, jego sprawy mnie nie interesują. Obawiam się, że jakiś numer wywinie, że swoją część zmarnuje, a ja potem będę miał dużo do spłaty.

Czy depozyt sądowy, umowa notarialna może mnie zabezpieczyć?

Aby nie miał do tego dostępu.

Ostatnia edycja:
Dla wyjaśnienia, gdyż mało precyzyjnie opisałeś.
Wraz z bratem jesteście właścicielami nieruchomości ?
Chcesz aby kwoty ze sprzedaży w części należącej do brata nie mógł wykorzystać po sprzedaży ?
Rodzice żyją ?
To tak na początek.

Kanas napisał:
Dla wyjaśnienia, gdyż mało precyzyjnie opisałeś.
Wraz z bratem jesteście właścicielami nieruchomości ?
Chcesz aby kwoty ze sprzedaży w części należącej do brata nie mógł wykorzystać po sprzedaży ?
Rodzice żyją ?
To tak na początek.

Rodzice nie żyją. Jesteśmy jedynymi spadkobiercami. Do tej pory brat twierdził, że te pieniądze pójdą na spłatę po rodzicach. Ostatnio wyznał, że ma swoje duże zobowiązania i chciałbym zabezpieczyć się, aby nie było tak, że tylko ja będę spłacał te długi, a on powie, że wydał swoją część.

Przed sprzedażą dokonajcie działu spadku (notarialnie lub sądownie) w taki sposób że każdemu z Was pozostają odziedziczone udziały w mieszkaniu (na współwłasność). Mogłoby się wydawać że nie ma sensu dokonywać takiego działu spadku skoro nadal będziecie współwłaścicielami mieszkania. A jednak od chwili dokonania działu spadku kończy się solidarna odpowiedzialność spadkobierców za długi spadkowe i każdy ze spadkobierców odpowiada wtedy za długi spadkowe tylko do równowartości odziedziczonego przez siebie majątku więc Ciebie nie będzie już obchodziło czy brat spłaci (lub nie) długi spadkowe.

Powrót