Jak zabezpieczyć ubezwłasnowolnionego do rozprawy o DPS? PILNE

• Autor wątku Autor wątku unknown20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

unknown20

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam, niestety to znowu ja, sprawa o DPS dla taty ciągnie się bardzo długo. Jestem opiekunem prawnym całkowicie ubezwłasnowolnionego ojca. Miałem rozprawę na końcu maja o pozwolenie o oddanie go do DPS, sąd zadecydował żeby przebadał go biegły mimo iż tata jest w takim stanie, że sąd nie mógł się nic z nim dogadać na rozprawie. Jest koniec czerwca a tu jeszcze nie miał spotkania z biegłym :mad::rolleyes::rolleyes:

Proszę państwa wraz z żoną i dziećmi jestesmy już wykończeni naprawdę, nie dajemy już rady w domu, bardzo proszę o poradę.

Czy mogę tatę na czas rozprawy o zgodę na umieszczenie go w DPS umieścić go w jakimś ośrodku ?

Tata gromadzi ogromną ilość śmieci w domu w swoim pokoju jak i w garażach. Strasznie to śmierdzi, zagraża to zdrowiu moim, dzieci żony jak i samego taty.

Niestety przy każdej próbie wyrzucenia śmieci tata mówi, że pójdzie się zabije, albo rzuci pod samochód.

Jestem już wykończony, nie mam pomocy od nikogo, ani ze sądu bo sprawa mega długo się toczy, nie mam jeszcze opini biegłego, minął miesiąc od rozprawy a tu nawet kontaktu z nim nie było, nie wiem kiedy będzie spotkanie z biegłym, potem znowu czekanie na opinie, czekanie na kolejną rozprawę, szukanie mu DPS przecież to minie ogrom czasu, do tego czasu sam zdąże sobie strzelić w łeb bo ja po prostu nie daje sobie z nim już rady, a on cały czas grozi samobójstwem, jak wyrzucę mu jakieś śmieci.

Gdzie mam szukać pomocy ? Co mam robić ? Idzie go jakoś zabezpieczyć żeby go zabrali gdzieś ?

unknown20 napisał:
Czy mogę tatę na czas rozprawy o zgodę na umieszczenie go w DPS umieścić go w jakimś ośrodku ?
Za jego zgodą.
unknown20 napisał:
Tata gromadzi ogromną ilość śmieci w domu w swoim pokoju jak i w garażach. Strasznie to śmierdzi, zagraża to zdrowiu moim, dzieci żony jak i samego taty.
Można spróbować zorganizować wizytę domową lekarza psychiatry w celu określenia czy choroba/zaburzenia występują i ustelenia ewentualnego dalszego leczenia.

Powrót