Jak zabezpieczyć wierzytelność na nieruchomości?

• Autor wątku Autor wątku Gilberto di Piento
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gilberto di Piento

Użytkownik
Odpowiedzi
68
Cześć,
posiadam wyrok pierwszej instancji zasądzający na moją rzecz kwotę pieniędzy od osoby fizycznej, aktualnie złożona jest apelacja od wyroku, gdyż kwota jest za mała.
Ustaliłem, że strona przeciwna posiada nieruchomości.
Obawiam się, że będzie kombinować tak, aby być niewypłacalna, gdy zapadnie wyrok sądu apelacyjnego.
Jak mogę się zabezpieczyć na taką ewentualność?

Dziękuję

Jeśli wyrok masz wydany w postępowaniu gospodarczym, to możesz wystąpić do komornika o zabezpieczenie (art. 458(13) kpc). Jeśli wyrok I instancji został wydany w zwykłym postępowaniu, to możesz wystąpić do sądu z wnioskiem o udzielenie zabezpieczenia, wykazując przesłanki z art. 730(1) kpc.

Dzięki za odpowiedź,
nie wiem co to jest postępowanie gospodarcze, to była sprawa cywilna o zachowek, więc chyba zwykłe. Przeczytałem Art. 730(1), ale jak to w praktyce wygląda? Czy mam jakoś wykazać, że istnieje niebezpieczeństwo, że strona przeciwna zbyje nieruchomości? Jak tak uważam, a jak to wykazać? Czy nie muszę?

Musisz wykazać interes prawny. Istnieje wtedy, gdy brak zabezpieczenia uniemożliwi lub poważnie utrudni Ci wykonanie zapadłego w sprawie orzeczenia lub w inny sposób uniemożliwi lub poważnie utrudni osiągnięcie celu postępowania w sprawie. W sprawie o zachowek (czyli o zapłatę) musisz wykazać, że pozwany nie ma kasy i może Ci nie zapłacić. Można pokazać sądowi, że ma innych wierzycieli, nie spłaca długów, zarabia minimalną krajową, nie ma majątku, a nieruchomość to jego jedyny cenny składnik majątkowy.

Powrót