Jak załatwić mieszkanie?

• Autor wątku Autor wątku arisa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arisa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Jakie dokumenty bede potrzebowala, zeby dostac mieszkanie?
jak dlugo sie czeka?
czy musze najpierw znalezc prace?
Ps.
Mam niemieckie obywatelstwo.

Mieszkanie możesz załatwić w 1 dzień jak masz pieniądze na kaucje
i meldunek w następnym dniu .

ale sprecyzuj pytanie, chcesz dostac mieszkanie z socjalu czy chcesz wynajac mieszkanie od kogos ?

a duze sa te kaucje?
mieszkanie socjalne :/

Ostatnia edycja:
2 miesięczny czynsz lub rozlożenie na raty

marian1 napisał:
2 miesięczny czynsz lub rozlożenie na raty

marian zadziwiasz mnie :o

piszesz o czyms o czym nie masz bladego pojecia

a teraz do ariki

po pierwsze to za tzw mieszkanie socjalne wcale nie musisz placic kaucji,
po drugie mieszkanie socjalne mozezs wynajac rowniez od osoby prywatnej lub firmy ktora ma mieszkania do wynajecia i wtedy warunki wynajmu ustalasz juz indywidualnie
po trzecie zalezy to od twojego statusu rodzinnego, bedzie ci przyslugiwala okreslona wielkosc metrazu, inaczej jest dla samotnej osoby inaczej dla rodziny 3 osobowej
po czwarte jesli nie masz pracy to musisz sie zglosic do arbeitsamtu i tam zarejestrowac a pozniej z potwierdzeniem zgloszenia idziesz do socjalamtu.
wlasnie probowalem zlapac znajoma ktora zalatwiala podobna sprawe pol roku temu ale jest niedostepna wiec po poludniu ci napisze dokladniej ;)

nurek68
Dziekuje za wyjasnienie :)
a wazne jest gdzie sie wybieram? jaki region?

nurek68
marian zadziwiasz mnie
piszesz o czyms o czym nie masz bladego pojecia
po czwarte jesli nie masz pracy to musisz sie zglosic do arbeitsamtu i tam zarejestrowac a pozniej z potwierdzeniem zgloszenia idziesz do socjalamtu

Nurek68. Po co te twoje złośliwości W niemczech nie ma mieszkań socjalnych.
Starając się o mieszkanie przez Arbeicamt musisz mieć 3 propozycje lokali
do wynajęcia oni akceptują 1 umowę z metrażem jaki ci przysługuje.
W umowie o wynajem mieszkania jest klauzura gdzie jest wysokość kaucji
kaucja jest brana na wypadek zniszczenia mieszkania . Kaucja może być rozłożona na raty.
Rejestrując się w Arbaicamcie możesz pracować tylko 15 godz, tygodniowo.
( nurek 68-po czwarte jesli nie masz pracy to musisz sie zglosic do arbeitsamtu i tam zarejestrowac a pozniej z potwierdzeniem zgloszenia idziesz do socjalamtu.)
Nurek 68 po co mieszasz do tego jeszcze Socjalamt oni z tym nie mają nic wspólnego.

Ostatnia edycja:
marian1 napisał:
Nurek68. Po co te twoje złośliwości W niemczech nie ma mieszkań socjalnych.
Starając się o mieszkanie przez Arbeicamt musisz mieć 3 propozycje lokali
do wynajęcia oni akceptują 1 umowę z metrażem jaki ci przysługuje.
W umowie o wynajem mieszkania jest klauzura gdzie jest wysokość kaucji
kaucja jest brana na wypadek zniszczenia mieszkania . Kaucja może być rozłożona na raty.
Rejestrując się w Arbaicamcie możesz pracować tylko 15 godz, tygodniowo.
( nurek 68-po czwarte jesli nie masz pracy to musisz sie zglosic do arbeitsamtu i tam zarejestrowac a pozniej z potwierdzeniem zgloszenia idziesz do socjalamtu.)
Nurek 68 po co mieszasz do tego jeszcze Socjalamt oni z tym nie mają nic wspólnego.

ja nie pisze zlosliwosci tylko fakty, ale ty niestety na razie teoretyzujesz i piszesz o rzeczach ktore znasz tylko z opowiesci lub z tego co wyczytasz w polskiej gazecie albo internecie
wiec chcialem cie uswiadomic ze panstwo niemieckie buduje mieszkania tzw socjalne lub przejmuje lokale i je adaptuje na socjalne, moja kolezanka wlasnie w takim mieszka.
jesli chodzi o kaucje to jest bardzo roznie, w zaleznosci od landu a nawet miasta, bo jedni wymagaja a inni nie.
wmieszalem tam jeszcze socjalamt bo na 99% stamtad wlasnie dostanie zapomoge w postaci doplaty do mieszkania lub innej pomocy ze strony panstwa, bo bfa okresli czy dostanie alg 1 czy alg 2 a to z kolei determinuje forme pomocy socjalnej
teraz na koniec bede troche zlosliwy, jesli piszesz juz na forum o niemczech to pisz chociaz poprawnie, urzad nazywa sie abeitsamt a dokladniej bundesagentur für arbeit.

arisa napisał:
nurek68
Dziekuje za wyjasnienie :)
a wazne jest gdzie sie wybieram? jaki region?

gdzie i przez co zalatwialas swoje pochodzenie?
pytam bo to dosyc istotne

Wniosek o pochodzenie zlozony zostal we Wrocławiu, a odbior paszportu w Opolu....
a rozpatrywano go w Gießen.

skladalas wniosek w konsulacie we wrocku ?

zadna instytucja nie pomagala ci w zalatwianiu formalnosci?
mam na mysli np. zwiazek niemiecki w polsce lub ziomkostwo

Owszem pomogla mi jedna Pani z Mniejszosci Niemieckiej wypelnic wniosek itd.
Pozniej skorzystalam z pomocy prawnika uczacego sie w niemczech, aby przyspieszyc sprawe uznania obywatelstwa.

a masz kogos w niemczech do ktorego mozesz przyjechac na kilka dni i zalatwic wszystkie sprawy na miejscu? bo jesli nie to zrobi sie ciekawy paradox ;)

moj wujek zaoferowal mi pomoc no ale jakby sie rozmyslil to chce wiedziec co i jak :)
wiec nie jest az tak zle :P

to jesli mozesz to przyjedz "nieoficjalnie" ;) i pozalatwiaj wszystkie sprawy zanim osiadziesz w niemczech na dobre
poniewaz masz obywatelstwo niemieckie to masz wszystkie prawa przyslugujace niemcom ale nie bedziesz w stanie zalatwic mieszkania, pieniedzy i wszelkich innych formalnosci w jeden dzien
wiec mysle ze tydzien ci zejdzie minimum ;)

tylko tydzien? :D super xD
a moglbys mi napisac jakie dokumenty powinnam ze soba zabrac?
bo bede musiala przeciez je przetlumaczyc :/

swiadectwo nadania obywatelstwa, ale to masz po niem ;) i wszystkie swiadectwa ze szkol ktore konczylas i z ewentualnych firm w ktorych pracowalas
reszte dokumentow dostaniesz juz po niemiecku w bafa
zacznij od bundesagentur für arbeit czyli bafa ;) tam dostaniesz zakwalifikowana do alg 1 lub 2 i ewentualnie pierwsze pieniadze, zaloz sobie konto w banku, trwa to jakies 15-20 min a bez tego ciezko zyc w niemczech ;)
powinnas dostac pieniadze spowrotem za tlumaczenia ale pewnie najpierw bedziesz musiala sama je wylozyc, koszt tlumaczenia strony to jakies 20-25 euro
aha i niech wujek zacznie szukac ci jakiegos mieszkania, nie napisalas jaki jest twoj status rodzinny wiec nie wiem ile m2 ci przysluguje

Powrót