jak załatwić rodzinne w niemczech

• Autor wątku Autor wątku sylwka_23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
S

sylwka_23

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
mój mąż pracuje w Niemczech od listopada ubiegłego roku,w czerwcu tego roku wzięliśmy ślub i od tej pory zaczęły się problemy z rodzinnym na dzieci ,ponieważ mąż w lipcu tego roku założył Gewerbę,w związku z tym nie przysługuje nam zasiłek w Polsce.Chciałam jeszcze nadmienić że dzieci są moje a nie męża,nawet nie noszą jego nazwiska, czy w takim razie mąż może starać się o rodzinne w Niemczech? jeśli tak to jak to załatwić w jakim urzędzie jakie papiery przedłożyć,i czy mąż musi zrezygnować z ubezpieczenia w Polsce i ubezpieczyć się w Niemczech?

witam
co dzieci mają wpisane w aktach urodzenia ?
chodzi mi o dane ojca?
czy imię ojca nadano z urzędu?

Witam,w aktach urodzenia dzieci mają wpisane nazwisko swojego biologicznego ojca, tylko że, on jest pozbawiony praw do dzieci.

Witam
Urząd w Niemczech który się tym zajmuje nazywa się Familienkasse zazwyczaj siedzibę ma przy urzędzie pracy w danym rejonie ,
Na stronie internetowej familienkasse.de znajdzie Pani komplet dokumentów do pobrania wraz z wyjaśnieniami,
a w Polsce pobrać akty urodzenia europejskie
są za darmo, i od razu w języku niemieckim i zupełny odpis aktu ślubu ,oczywiście przetłumaczony , przez tłumacza przysięgłego koszt około 30-50zł.

temat walkowany kilkadziesiat razy, czytac forum .. czytac.. czytac... temat zamykam

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót