Jak założyć spółkę do legalnych flipów?

• Autor wątku Autor wątku ardento
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ardento

Użytkownik
Odpowiedzi
69
Zamierzam handlować nieruchomościami z rynku wtórnego i chcę do tego celu zarejestrować spółkę z o.o. Proszę o info czy są jakieś miejsca lub poradniki, które WY SZANOWNI koledzy polecacie dla żółtodzioba w działalności gospodarczej. Znalazłem 2-dniowe kursy w tej materii, cenowo przystępne, ale najwcześniej odbywają się w maju, czyli za 2 miesiące. Trochę dużo czasu, a poza tym, czy jest teoretyczna możliwość w dwa dni spokojnie przyswoić wiedze ogromna jak ocean. Potrzebuje zadać kilkanaście konkretnych pytań, dotyczących mojej sytuacji, osobie w 100% pewnej, że nie konfabuluje.

Proszę o porady gdzie szukać i od czego zacząć?

Może wkręcić się na wykłady z prawa spółek handlowych na uniwerek?

A.

Ostatnia edycja:
1. nieprawidłowy dział - tu sa spółki cywilne, a pytanie dotyczy handlowych - moze jakiś moderator przeniesie dla porzadku?
2.
ardento napisał:
Proszę o info czy są jakieś miejsca lub poradniki,
Oficjalne strony rządowe np. biznes.gov.pl

ardento napisał:
Potrzebuje zadać kilkanaście konkretnych pytań, dotyczących mojej sytuacji, osobie w 100% pewnej, że nie konfabuluje.
Idź do prawnika. I to nie jest złośliwa uwaga. Na wykładzie ze spółek prawa handlowego nie powiedzą Ci jak skonstruować umowę spółki z o.o., na jakie elementy warto zwrócić uwagę, jakie formularze wypełnić do krs, jak wypełnić te formularze (nie uczą tego na studiach). Powiedzą Ci czym jest spółka kapitałowa, osobowa, itd.
Poza ww. uwagami dochodzi jeszcze bieżąca obsługa spółek - ZW, uchwały Zarządu, sprawozdania finansowe, itd., nie mówiąc już o przygotowywaniu i opiniowaniu umów w ramach Twojej działalności.
Podsumowując, w moim przekonaniu prowadzenie spółki z o.o. bez stałej obsługi (ew. okazjonalnych konsultacji) prawnika i biura podatkowego to kiepski pomysł.

Dziękuje za odpowiedzi. Założyłem DG jednosobową, bo spółka to wyższa szkoła jazdy, więc w przyszłosci to możliwe

Powrót