Jak założyć sprawę o powództwo cywilne?

• Autor wątku Autor wątku Wydawca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wydawca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam

chciałbym się dowiedzieć jak założyć sprawę o powództwo cywilne z powodu nienależytego wykonania umowy o dzieło dotyczącej wykonania stron internetowych? Haczyk polega na tym, że on strony wykonał, ale mailowo uzgodniliśmy, że będą hostingowane u niego, ale on swój serwer skasował i strony przepadły.

Posiadam wszystkie maile. Umowy itp.
Jakie kroki powinienem wykonać aby odzyskać stracone pieniądze?

Pozew do wydzialu cywilnego sadu miejsca zamieszkania pozwanego. A najpierw przedsadowe wezwanie do prawidlowego wykonania umowy.

A dlaczego miejsca zamieszkania pozwanego?!
To niby ja mam pół Polski przejeżdżać? A nie mam zamiaru, aby ten koleś wykonywał mi prawidłowo umów, chcę tylko zwrotu moich pieniędzy. Nic więcej...

Wydawca napisał:
A dlaczego miejsca zamieszkania pozwanego?!
KPC Art. 27. § 1. Powództwo wytacza się przed sąd pierwszej instancji, w którego okręgu pozwany ma miejsce zamieszkania. § 2. Miejsce zamieszkania określa się według przepisów kodeksu cywilnego.
Wydawca napisał:
A nie mam zamiaru, aby ten koleś wykonywał mi prawidłowo umów, chcę tylko zwrotu moich pieniędzy. Nic więcej...
KC Art. 34.35) Powództwo o zawarcie umowy, ustalenie jej treści, o zmianę umowy oraz o ustalenie istnienia umowy, o jej wykonanie, rozwiązanie lub unieważnienie, a także o odszkodowanie z powodu niewykonania lub nienależytego wykonania umowy można wytoczyć przed sąd miejsca jej wykonania. W razie wątpliwości miejsce wykonania umowy powinno być stwierdzone dokumentem.

Co do punktu drugiego miejsce wykonania było określone w umowach. A dwa mogę to zgłosić do e-sądu czy nie bardzo?

Podalem zasade ogolna. Mozna zastosowac takze te, ktora podal Korf (mozliwosc).

Powrót