Jak zapisac mieszkanie w testamencie?

• Autor wątku Autor wątku mama888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mama888

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Bardzo prosze o prade.

Malzenstwo bezdzietne chca spisac testament aby po ich smierci mieszkanie otrzymala ich siostrzenica. Nie wiedza jaka tresc ma miec testament.

Prosze o porade.

Małżeństwo nie może sporządzić wspólnego testamentu.
Każde z nich powinno sporządzić swój własny testament.

Pytania:

1. Z którym z małżonków jest spokrewniona ta siostrzenica? Wiadomo że siostrzenica jest tutaj córką siostry jednego z małżonków ale którego z nich dokładnie? Męża czy żony?

2. Czy małżonkowie chcą oprócz siostrzenicy powołać jeszcze kogoś innego do dziedziczenia reszty swojego majątku?

Siostrzenica jest spokrewniona z zona. Siostrzenica jest jedyna osoba ktora chca malzonkowie powolac do dziedziczenia majatku.

Rodzice obu malzonkow nie zyja. Maz nie mial rodzenstwa a rodzenstwo zony nie zyje. Sa tylko dzieci rodzenatwa.

Załóżmy że mąż ma na imię Barnaba a jego żona to Aldona.
Siostrzenica Aldony to Ewa.

Testament
Ja niżej podpisany, Barnaba Kowalski, mający PESEL nr xxxxxxxxxxxxx, sporządzam ten testament w dniu 5 lutego 2023 roku w Lublinie.
1. Do dziedziczenia całości spadku powołuję moją żonę Aldonę Kowalską.
2. W razie gdyby moja żona nie chciała lub nie mogła po mnie dziedziczyć wtedy do dziedziczenia całości spadku powołuję córkę siostry mojej żony czyli Ewę Skoczylas.
Barnaba Kowalski

Testament
Ja niżej podpisana, Aldona Kowalska, mająca PESEL nr yyyyyyyyyyyyy, sporządzam ten testament w dniu 5 lutego 2023 roku w Lublinie.
1. Do dziedziczenia całości spadku powołuję moją siostrzenicę Ewę Skoczylas.
2. W razie gdyby moja siostrzenica nie chciała lub nie mogła po mnie dziedziczyć wtedy do dziedziczenia całości spadku powołuję mojego męża Barnabę Kowalskiego.
Aldona Kowalska

Ewa Skoczylas należy do II grupy podatkowej względem Aldony Kowalskiej.
Natomiast względem niespokrewnionego Barnaby Kowalskiego należy do III grupy podatkowej więc lepiej aby spadek Barnaby przeszedł na Ewę za pośrednictwem Aldony bo wtedy na Ewie będzie ciążył niższy podatek od spadków. Stąd taka propozycja treści testamentów.

Siostrzenica ma corke.
Gdyby w przyszlosci siostrzenica nie chciala lub nie mogla dziedziczyc to malzonkowie chcieliby aby to ona dziedziczyla w miejsce siostrzenicy. Jak prawidlowo powinni to napisac w testamencie ?

Testament
Ja niżej podpisany, Barnaba Kowalski, mający PESEL nr xxxxxxxxxxxxx, sporządzam ten testament w dniu 6 lutego 2023 roku w Lublinie.
1. Do dziedziczenia całości spadku powołuję moją żonę Aldonę Kowalską.
2. W razie gdyby moja żona nie chciała lub nie mogła po mnie dziedziczyć wtedy do dziedziczenia całości spadku powołuję siostrzenicę mojej żony czyli Ewę Skoczylas.
3. W razie gdyby Ewa Skoczylas nie chciała lub nie mogła po mnie dziedziczyć wtedy do dziedziczenia całości spadku powołuję córkę siostrzenicy mojej żony czyli Wiolettę Skoczylas.
Barnaba Kowalski

Testament
Ja niżej podpisana, Aldona Kowalska, mająca PESEL nr yyyyyyyyyyyyy, sporządzam ten testament w dniu 6 lutego 2023 roku w Lublinie.
1. Do dziedziczenia całości spadku powołuję moją siostrzenicę Ewę Skoczylas.
2. W razie gdyby moja siostrzenica nie chciała lub nie mogła po mnie dziedziczyć wtedy do dziedziczenia całości spadku powołuję jej córkę czyli Wiolettę Skoczylas.
3. W razie gdyby Wioletta Skoczylas nie chciała lub nie mogła po mnie dziedziczyć wtedy do dziedziczenia całości spadku powołuję mojego męża Barnabę Kowalskiego.
Aldona Kowalska

Jeszcze zapytam - dlaczego spadkobiercą nie może być w pierwszej kolejności matka siostrzenicy? Nie żyje lub jest inna przeszkoda? Jeśli nie ma przeszkód to ile ma ona dzieci, wnuków?

Rodzice siostrzenicy nie zyja. Siostrzenica jest jedynaczka i ma tez jedna corke.

Czy to ma tez jakis zwiazek czy juz nie ma znaczenia w tym przypadku?

Gdyby to matka siostrzenicy dziedziczyła te spadki, czyli po siostrze i po mężu siostry, to byłoby korzystniejsze podatkowo. Tylko tyle.

O tak. Rozumiem.
Rodzenstwo zony jus nie zyje. Sa tylko dzieci i wnuki rodzenstwa. Czy nalezy im sie zachowek?

Nie. Rodzeństwo ani potomkowie rodzeństwa nie są uprawnieni do zachowku po sobie.

Bardzo nam Pan pomogl :) Bardzo dziekujemy za wyczerpujaca porade :)

Mieszkanie w testamencie a powtorny ozenek

Maz i zona (malzenstwo bezdzietne, rodzice i rodzenstwo nie zyja, sa tylko dzieci rodzenstwa zony) chce zapisac w testamencie mieszkanie swej siostrzenicy. Siostrzenica jest corka siostry zony.
Zona pisze w testamencie ze zapisuje mieszkanie mezowi a jezeli on by nie chcial lub nie mogl dziedziczyc to zapisuje je siostrzenicy.
Czy to znaczy , ze gdzyby maz po smierci zony powtornie sie ozenil (lub mial konkubine) to po jego smierci cale mieszkania przechodzi na nowa zone?

Mieszkanie w testamencie a smierc malzonki.

Kolejne zapytanie:

Maz i zona (malzenstwo bezdzietne, rodzice i rodzenstwo nie zyja, sa tylko dzieci rodzenstwa zony) chce zapisac w testamencie mieszkanie swej siostrzenicy. Siostrzenica jest corka siostry zony.
Maz pisze w testamencie ze zapisuje mieszkanie swej zonie a gdyby ona nie chciala lub nie mogla to swej siostrzenicy.
Zona pisze w testamencie ze zapisuje mieszkanie swej siostrzenicy a jezeli ona by nie chciala lub nie mogla dziedziczyc to zapisuje je swemu mezowi.

Jak wyglada sytuacja po smierci zony?
Siostrzenica jest osoba godna zaufania lecz maz obawia sie, ze bedzie musial splacic siostrzenicy polowe wartosci mieszkania.

Poczytajcie o umowie dozywocia lub umowie darowizny ze sluzebnoscia. Skoro siostrzenica jest godna zaufania to mozecie jej darowac/przekazac mieszkanie juz teraz a siebie zabezpieczyc sluzebnoscia dozywotnia lub umowa dozywocia. K

RE: Mieszkanie w testamencie a smierc malzonki.

mama888 napisał:
Zona pisze w testamencie ze zapisuje mieszkanie mezowi a jezeli on by nie chcial lub nie mogl dziedziczyc to zapisuje je siostrzenicy.
Takie rozrządzenie byłoby niekorzystne podatkowo dla siostrzenicy bo względem ciotki należy ona do II grupy podatkowej a względem męża ciotki do III grupy podatkowej więc lepiej aby siostrzenica jak najwięcej nabyła poprzez ciotkę a jak najmniej poprzez męża ciotki. Odrobinę łatwiej jest też spełnić warunki ulgi mieszkaniowej (opisanej w art. 16 ustawy o podatku od spadków i darowizn) będąc w II grupie podatkowej niż w III grupie.

mama888 napisał:
Czy to znaczy , ze gdyby maz po smierci zony powtornie sie ozenil (lub mial konkubine) to po jego smierci cale mieszkania przechodzi na nowa zone?
Nie koniecznie. Gdyby mąż po śmierci żony powtórnie się ożenił ale nie zmienił swojego testamentu odnośnie siostrzenicy to wtedy siostrzenica nabywa mieszkanie w spadku ale jednocześnie była by zobowiązana do zapłaty zachowku dla "nowej" żony.
Możliwa jest też sytuacja że mąż miałby konkubinę i zmienił by swój testament powołując do dziedziczenia w pierwszej kolejności konkubinę a w dalszej kolejności (na wypadek) dopiero siostrzenicę. Wiadomo że testament można zmienić aż do swojej śmierci o ile tylko ma się pełną zdolność do czynności prawnych podczas sporządzania testamentu.

mama888 napisał:
Zona pisze w testamencie ze zapisuje mieszkanie swej siostrzenicy a jezeli ona by nie chciala lub nie mogla dziedziczyc to zapisuje je swemu mezowi.

Jak wyglada sytuacja po smierci zony?
Siostrzenica jest osoba godna zaufania lecz maz obawia sie, ze bedzie musial splacic siostrzenicy polowe wartosci mieszkania.
Po śmierci ciotki siostrzenica stała by się współwłaścicielką mieszkania, w udziale 1/2. Nie wynika z tego że mąż miałby jakieś zobowiązanie wobec siostrzenicy. A nawet wręcz przeciwnie bo to siostrzenica będzie wtedy zobowiązana wobec męża ciotki do zapłaty mu zachowku po jego zmarłej żonie. Co prawda, roszczenie męża z tytułu zachowku przedawni się już po pięciu latach od ogłoszenia testamentu a wtedy siostrzenica mogłaby zażądać zniesienia współwłasności ze spłatą jej udziału przez męża. Jednak wątpię aby to zrobiła bo wtedy mąż ciotki mógłby (w odwecie) zmienić swój testament i pominąć siostrzenicę. Czyli że tak jakby trzymali się we wzajemnym szachu (brzydko mówiąc). Przepraszam że podaję taki skrajny przypadek. Wiadomo że normalne relacje opierają się na uczuciach a nie na wyrachowanych kalkulacjach. Mąż mógł by zmienić swój testament nawet w tajemnicy przed siostrzenicą ale siostrzenica będzie mogła to łatwo przewidzieć jeśli ich relacje by się popsuły. Czyli dla obydwu stron korzystnym będzie podtrzymywanie dobrych relacji.

Tak jak wspomniał pdanielak, umowa o dożywocie jest dla siostrzenicy pod jednym względem lepsza niż powołanie do spadku. Umowa ta nie podlega podatkowi od spadków i darowizn więc brak pokrewieństwa nie ma wtedy żadnego znaczenia i nie trzeba już kombinować z ulgami w podatku od spadków i darowizn. Pod jednym względem jest jednak gorsza bo powoduje nieodwołalne przekazanie własności mieszkania już z chilą podpisania umowy. Oczywiście dla małżonków warto wtedy zastrzec dożywotnią służebność mieszkania a samo prawo dożywocia nakłada na siostrzenicę szereg obowiązków opisanych w art. 908 kc.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziekujemy za odpowiedzi.

Powrót