Jak zaskarżyć nowelizację ustawy, czy można?

• Autor wątku Autor wątku waldekor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waldekor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Ustawa o odnawialnych źródłach energii podpisana przez Prezydenta Komorowskiego zachęcała do budowy ekologicznych instalacji np przez preferencje cenowe dla inwestorów indywidualnych produkujących energię elektryczną z słońca. Osobiście zdecydowałem się wybudować taką instalację. Wg moich obliczeń poniesione koszty miały się zwrócić po około 8 latach. W tz międzyczasie znowelizowano ww ustawę likwidując preferencje. Teraz inwestycja "spłaci" się po 40latach a ja mam 70. Informuje że nie korzystałem z dotacji a oficjalnie instalacja została odebrana i podłączona do sieci przed nowelizacją ustawy i prawo dla mnie zadziałało wstecz.
Stąd moje pytanie jak w tytule.
Pozdrawiam
Waldek

Niezupełnie - przesłanką odpowiedzialności odszkodowawczej może być tzw. "bezprawność normatywna". Istnieją sytuacje, w których można żądać naprawienia szkody wyrządzonej wydaniem aktu normatywnego niezgodnego z prawem wspólnotowym (poprzez art. 417 [1] § kodeksu cywilnego) - jak np. w wyroku ETS Brasserie du Pécheur S.A. v. RFN, C.-46/93/ Factorame. Nie przesądzam, czy jest to możliwe akurat w tej sprawie - ale, co do zasady, taka możliwość istnieje.

corporate'owiec napisał:
Niezupełnie - przesłanką odpowiedzialności odszkodowawczej może być tzw. "bezprawność normatywna". Istnieją sytuacje, w których można żądać naprawienia szkody wyrządzonej wydaniem aktu normatywnego niezgodnego z prawem wspólnotowym (poprzez art. 417 [1] § kodeksu cywilnego) - jak np. w wyroku ETS Brasserie du Pécheur S.A. v. RFN, C.-46/93/ Factorame. Nie przesądzam, czy jest to możliwe akurat w tej sprawie - ale, co do zasady, taka możliwość istnieje.

Dziękuję za iskierkę nadziei i proszę o więcej szczegółów
Pozdrawiam
Waldek

Powrót