Jak zastąpić legitymację ubezpieczeniową?

• Autor wątku Autor wątku morgoth1989
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

morgoth1989

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,chciałbym prosić jakieś kompetentne osoby o odpowiedź na kilka pytań.Jestem na stażu(skierowany przez powiatowy urząd pracy),muszę w najbliższym czasie iść do lekarza,niestety aktualnie nie mam odpowiednio podstemplowanej legitymacji ubezpieczeniowej(samą legitymację posiadam) i nie mam mozliwosci szybkiego dostarczenia jej do podstemplowania do urzedu pracy ktory "wyslal" mnie na staz.Czy w takim wypadku cos innego moze potwierdzac lekarzowi to,ze jestem ubezpieczony?czytalem juz cos o "dolnym odcinku druku ZUS RMUA"-jesli ten dokument faktycznie jest przydatny to czy moglibyście napisać mi skad to wziac i czy musze to zrobic osobiscie?z tego co czytałem można go uzyskać od pracodawcy ale w moim wypadku ubezpieczeniem zdrowotnym zajmuje się przecież podmiot ktory skierowal mnie na staz.z gory przepraszam za laicyzm:)

Legitymacje jeszcze są ważne - poświadczenie ważne jest miesiąc. Poświadcza PUP.

rozumiem w takim razie,że nie ma innego wyjścia jak udać się po stempelek do swojego PUP?muszę osobiście tam pójść czy ktokolwiek może wziąć moją legitymację i zrobić to za mnie? Dzięki serdeczne za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Nie wiem, jak to wygląda w normalnych okolicznościach, ale kiedy mój kolega był w szpitalu, załatwiłam tzw. "podbicie legitymacji".

czy jak mam DG to mogę sobie sama podbić ta legitymację?

Dowodem podlegania ubezpieczeniu zdrowotnemu osoby prowadzącej działalność gospodarczą jest dowód opłacenia składki.

Powrót