Jak zawiadomić Urząd Pracy o wyjeździe?

• Autor wątku Autor wątku szaroniebieska77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szaroniebieska77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,

Jestem osobą bezrobotną z prawem do zasiłku. W poniedziałek tj. 13 lipca wyjeżdżam za granicę na 7 dni. Najbliższy termin wizyty w PUP miałam wyznaczony na początek września jednak wczoraj otrzymałam maila od mojego doradcy w PUP z informacją o wizycie 16 lipca (w związku "z aktywizacją osób do 30 roku życia").

Wiem, że mogę zgłosić brak gotowości do pracy przez 10 dni kalendarzowych w danym roku i chciałabym z tego prawa skorzystać. W jakiej formie mogę tego dokonać? Samolot mam o 12 a więc o 9 muszę być na lotnisku. Czy koniecznie muszę zgłosić się do PUP osobiście?
Smaczku absurdu dodaje fakt, że otrzymałam pracę jednakże zaczynam ją 3 sierpnia (i będzie też to dzień podpisania umowy) więc to spotkanie 16 lipca jest bezcelowe, o czym poinformowałam doradcę, niestety bez odpowiedzi :/

Zależy mi jednak na podtrzymaniu statusu bezrobotnego do tego czasu z uwagi na zasiłek oraz to, że chciałabym otrzymać dodatek aktywizacyjny.

Proszę o pomoc.

szaroniebieska77 napisał:
W jakiej formie mogę tego dokonać? Samolot mam o 12 a więc o 9 muszę być na lotnisku.
Wyślij email do PUP z informacją o braku gotowości do pracy przez te 7 dni, podając dokładne dane (imię, nazwisko, PESEL, adres zamieszkania, imiona rodziców itd.). Jeszcze lepszym wyjściem byłoby przesłanie takiej informacji przez elektroniczną skrzynkę podawczą PUP - poprzez platformę epuap.

Kosssz - dziękuje za odpowiedź. Jeśli chodzi o epuap to niestety nadal nie mam tam konta (w sensie uwierzytelnionego profilu)mimo, że miałam tyle razy to zrobić ;)
Na stronach różnych urzędów pracy można pobrać "oświadczenie o wyjeździe". Niestety formy tych oświadczeń różnią się w zależności od urzędu a na stronie mojego PUPu nie ma takiego dokumentu do pobrania. Jednakże, poprawcie mnie jeśli się mylę, fakt udostępniania tych oświadczeń może świadczyć o tym, że urzędy przyjmują również formę listowną bądź skan przesłany elektronicznie. Myślałam więc by skorzystać z rady Kosssz i wysłać skan oświadczenia z moim podpisem. Myślicie, że to wystarczy?
Co prawda, rejestracja w PUP otwarta jest od 7:30 więc może bym zdążyła ale wolę nie ryzykować..

szaroniebieska77 napisał:
fakt udostępniania tych oświadczeń może świadczyć o tym, że urzędy przyjmują również formę listowną bądź skan przesłany elektronicznie. (...)Myślicie, że to wystarczy?
Myślę, że tak. Forma pisemna (korespondencja wymieniana pocztą) jest jak najbardziej prawidłowa. Jeśli chodzi o formę elektroniczną, to na pewno skan oświadczenia z własnoręcznym podpisem będzie bardziej wiarygodny niż zwykły email. Dla pewności w ślad za skanem wyślij oryginał pocztą tradycyjną.

Powrót