Jak zdobyć formularz a1 w niemczech

• Autor wątku Autor wątku dominik160...
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dominik160...

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Prowadzę działalność gospodarczą w Polsce i jednocześnie pracuję w Niemczech na umowie o pracę(codziennie dojeżdżam gdyż mieszkam przy granicy). Złożyłam w ZUS-ie wniosek o ustalenie ustawodawstwa na niemieckie aby nie odprowadzać całych składek w Polsce.Otrzymałam decyzję pozytywną itu powstaje problem.ZUS domaga się formularza A1 z mojej ubezpieczalni niemieckiej ale DAK ubezpieczalnia twierdzi że nie wyda mi tego druku gdyż wystawia go dopiero po zakończeniu umowy o pracę.Zus wysyła mi ponaglenia strasząc że będę musiała albo dostarczyć formularz A1 albo zapłacić wszystkie składki od czasu wystawienia ustawodawstwa niemieckiego.Może ten druk jest pod inną nazwą i dlatego mam problem proszę o pomoc.PS.umowa moja jest od maja 2014 na czas nieokreślony na normalnych zasadach.

Co to znaczy decyzja pozytywna od ZUS? Tzn ustalil ustawodawstwo - w Twoim przypadku niemieckie? ZUS tylko na podstawie druku A1 wydanego przez w tzw. instytucje łącznikową- (Deutsche Verbindungsstelle Krankenversicherung Ausland (DVKA), Pennefeldsweg 11-15, 53 177 Bonn, Deutschland, tel. 00 49 228 95 300) może wydac decyzje pozwalajaca na zaprzestaniu oplacania skladek w Polsce. DAK (jak i tez ZUS) moze byc posrednikiem do uzyskania od DVKA tego dokumentu.
A to, ze wniemieckiej Kasie Chorych nie znaja prawa wcale mnie nie dziwi. To jest generalnie niemiecki problem, ze urzednicy nie znaja sie na swojej robocie. Mi uzyskanie dokumentu A1 od TK zajelo ok roku czasu wlasnie z tego powodu, ze musialem urzednikom za kazdym razem podtykac przepisy pod nos.

Dokładnie działa to tak : ściągamy druk ze strony :

https://dvka.de/media/dokumente/antraege_av_gme/gewoehnliche_erwerbstaetigkeit/GME_13_3_Online.pdf

W pozycji 3. wpisujemy date zatrudnienia i dopisek: ważność proszę od początku zatrudnienia ( zobacz pytanie nr.3) Wszystko po Niemiecku oczywiście

Zanosimy pismo do Pracodawcy który ma nam podbić tylko pkt. 6.1

Wysyłamy pod Adres w nagłówku i dostajemy potwierdzenie o rozpoczęciu rozpatrzenia A1

Czas oczekiwania od 2 - 8 tygodni.

Proszę Bardzo ;)

Powrót