Jak zdobyc sentencję wyroku

• Autor wątku Autor wątku bynio63
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bynio63

Użytkownik
Odpowiedzi
54
Wyrok Sądu Apelacyjnego w Łodzi z dnia 9 kwietnia 1997 r. I ACr 17/97
gdzie mona poszukac go?

Teza tego wyroku.

Art. 59 § 2 Prawa spółdzielczego z jednej strony statuuje uprawnienia Zebrań Grup Członkowskich, a z drugiej strony nakłada na pozostałe organy spółdzielni obowiązek respektowania tych uprawnień. Oznacza to, że z art. 59 § 2 pkt 3 Prawa spółdzielczego wynika dla Zarządu obowiązek przedstawiania na zebraniach Grup Członkowskich zwoływanych przed Zebraniem Przedstawicieli wszystkich spraw, które mają być przedmiotem uchwał Zebrania Przedstawicieli i to przedstawienia w taki sposób, by członkowie Zebrań Grup Członkowskich byli w stanie sprawy te ocenić i ewentualnie zgłosić konkretne wnioski. Zaniechanie tego obowiązku jest naruszeniem art. 59 § 2 pkt 3 Prawa spółdzielczego i może skutkować uchylenie w trybie art. 42 § 2 Prawa spółdzielczego uchwały Zebrania Przedstawicieli podjętej w sprawie, która nie była uprzednio przedstawiona na zebraniach Grup Członkowskich, o ile uchybienie to miało lub mogło mieć wpływ na treść uchwały.

Bingo
W związku z tym, jeżeli doszło na zebraniu grupy członkowskiej do wady prawnej czy przewodniczący zebrania może unieważnić go sam ? Wadą tą była rezygnacja przedstawiciela grupy czł. , który rekomendował mnie na swoje miejsce. Przewodniczący Rady Nadzorczej zablokował ten wybór jako niezgodny z ,,prawem,,. Na zebraniu nie było prawnika. Ja po zebraniu złożyłem pismo w Spółdzielni, unieważniające zebranie .Czy zarząd powinien
wtedy zwołać i powtórzyć zebranie czego się domagałem?

Powrót