Jak zlecić napisanie książki i zachować do nie j pełne prawa majątkowe

• Autor wątku Autor wątku Qba21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qba21

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Chce zlecić napisanie książki po angielsku wedle mjego pomysłu.

Mogę zlecić to kilku osobom jednocześnie bo książka będzie się składała z kilkudziesieciu krótkich osobnych artykułów.

Chcę by były to osoby/ lub osoba z zagranicy.

Jak patrzy na to polskie prawo - czy mogę podać się za autora? Czy może mogę podać że jest to opracowanie zbiorowe pod moją redakcją?
Chcę poprostu by na okłade było moje nazwisko. Czy jest jakaś sensowna, legalna metoda? Może mógłbym występoać jako koautor?

Bo rozumiem zę ghotwriting jest nielegalny nawet jak zatrudniam osobę z zagranicy, tak?

Czy aby mieć prawa autorskie majątkowe muszę uzyskać od tych osób oświadczenie o przekazaniu praw autorskih?

Qba21 napisał:
Chce zlecić napisanie książki po angielsku wedle mjego pomysłu....
Zawrzeć stosowną umowę o dzieło, co do zasady pomysł nie podlega ochronie prawnoautorskiej.

Qba21 napisał:
... Jak patrzy na to polskie prawo - czy mogę podać się za autora? Czy może mogę podać że jest to opracowanie zbiorowe pod moją redakcją?
Chcę poprostu by na okłade było moje nazwisko. Czy jest jakaś sensowna, legalna metoda? Może mógłbym występoać jako koautor? ...
Jeśli będziesz brał czynny, twórczy udział w powstawaniu utworu to będziesz współautorem i będzie miał zastosowanie Art. 9. Prawa autorskiego.

Dziękuję za informację.

A spisany w mailu pomysł nie podlega ochronie? Wydawało mi się że jak coś jest w formie pisemnej to podlega ochronie.

[FONT=&quot]Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin [/FONT][FONT=&quot]§8[/FONT][FONT=&quot]
[/FONT]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Podlega ochronie to co konkretnie napiszesz ale nie pomysł.

Powrót