A
Agatka122
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Mam pytanie. W akcie darowizny otrzymałam nieruchomosc od rodziców za opiekę, bez wpisu że nie włącza się jej do schedy spadkowej. jedno z rodziców zaraz potem umarło. Jeżeli jest nas troje rodzeństwa i mama, to przy dochodzeniu o zachowek któregos z mojego rodzeństwa, każdemu z nas po 1/4 ( i połowa z tego?). W zasadzie chodzi mi o obliczenie ile należy się mojej mamie bo tego nie rozumiem, że na równi z dziecmi tak jakby nie miała nic swojego, nie żyła z ojcem pól wieku, razem nie zarabiałi, nie łożyli na utrzymanie dzieci. Utrzymanie dzieci ,ich wykształcenie kosztuje majątek, a dzieci przecież nie zarabiają, nie mogą się "dołożyc" a czasami nawet w inny sposób odwdzięczyc. A współmałżonek całe życie przcuje na ten wspólny majątek. Może jednak Sąd liczy to jakos inaczej , może cos bierze pod uwagę?
Napisałam już wcześniej i więcej, ale chyba nie umiem tego robic bo mi skasowało. Może ten wątek sie ukaże. O zachowku poczytałam, przepisy trochę znam, prosze więc o rady co zrobic aby da "nigodnemu jak najmniej. To co otrzymałam to jedyny majątek moich rodziców.
Napisałam już wcześniej i więcej, ale chyba nie umiem tego robic bo mi skasowało. Może ten wątek sie ukaże. O zachowku poczytałam, przepisy trochę znam, prosze więc o rady co zrobic aby da "nigodnemu jak najmniej. To co otrzymałam to jedyny majątek moich rodziców.