Jak zminimalizować karę za prowadzenie bez uprawnień pod wpływem alkoholu?

• Autor wątku Autor wątku Mrkubus25431
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mrkubus25431

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam serdecznie, zostałem zatrzymany przez policje podczas jazdy samochodem bez uprawnień, nigdy ich nie posiadałem, jestem a raczej byłem w trakcie kursu, 7 dni do egzaminu, oraz byłem pod wpływem alkoholu, pierwsze badanie alkomatem 0,54 - drugie za 15 minut pokazało 0,57 - trzecie na komendzie pokazało 0.46. Nie byłem nigdy karany za podobne przestepstwo ani nie miałem problemów z prawem przez ponad 14, Jak zminimalizować karę za prowadzenie bez uprawnień pod wpływem alkoholu? Z góry dziękuje za pomoc, obiecuję napisać jak sprawa się skończyła oraz co powiedział darmowy doradca prawny, pozdrawiam !

W jakich to jednostkach wydmuchałeś?

w alkomacie także wydaje mi się że mnożymy 2.1x wynik

A dlaczego zminimalizować karę co za tym przemawia ?

Łysy, bardzo głupie pytanie, sam chce się tego dowiedzieć?

Mrkubus25431 napisał:
Łysy, bardzo głupie pytanie, sam chce się tego dowiedzieć?
Kara powinna być adekwatna do popełnionego przestępstwa i odpowiednio surowa

Łysy100 napisał:
Kara powinna być adekwatna do popełnionego przestępstwa i odpowiednio surowa

Dziękuje za tak oczywiste informacje, twoje przemyślenia powinieneś zachować dla siebie, pozdrawiam

A jakie niby chciałbyś znaleźć usprawiedliwienie dla pijanego kierowcy, który w dodatku nie posiada prawa jazdy??

Finister napisał:
A jakie niby chciałbyś znaleźć usprawiedliwienie dla pijanego kierowcy, który w dodatku nie posiada prawa jazdy??

nie chce usprawiedliwienia tylko opcji na zminimalizowania kary, z tego co widzę często piszesz swoje przemyślenia które nikogo nie obchodzą, "powinny być wyższe kary, przestępcy powinni być karani" zachowaj to również dla siebie, nie pozdrawiam.

Proszę, może tutaj się doedukujesz : https://kancelariaea.pl/warunkowe-umorzenie-postepowania-jazda-po-alkoholu/

Ostatnia edycja:
A co rozumiesz poprzez "zminimalizować"? Masz jakąś dolną granicę, która by ci "pasowała"?

Na warunkowe umorzenie tutaj raczej nie ma szans. Technicznie w sprawie może dojść do skazania za dwa czyny - 178a par. 1 kk i art. 94 kw - natomiast na podstawie art. 10 par. 1 kw wykonaniu podlegać będzie kara (oraz środki karne) surowsza.

W przypadku art. 178a par. 1 kk dolną granicą jest 3 lata zakazu prowadzenia pojazdów mechanicznych i 5000 zł świadczenia na fundusz. To jest minimum. (Co do kary trudno się wypowiadać, widełki są znane ale wchodzi w grę zmiana na ograniczenie wolności czy grzwnę z 37a par. 1 kk). Chcesz obniżyć to jeszcze bardziej?

@Lathi

Dziękuję, o takie informacje mi chodziło, pozdrawiam !

Powrót