Jak zmusić dłużnika do spłaty długu

• Autor wątku Autor wątku Saleen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
dopiero od lutega ma zaczac splacac poniewaz chcialam jej pojsc na reke bo byla bezrobotna podpisalysmy umowe ze do 15 kazdego miesiaca (do kwietnia) bedzie splacac a dzisiaj mi napisala ze ona nie wie za co ze to nie fer itp ze do sadu z tym pojdzie, i nie wiem wlasnie czy moze mnie podac do sadu skoro podpisala ugodowo ta umowe a teraz sie wykreca, bo jesli moze i moze cos zdzialac to napewno tez to zglosze

Mam taka nadzieje, bo troche mnie zirytowała ta sytuacja ... :/ Moze wyjasnie sprawe : otóż wynajmowalam jej pokoj na 4 mieisace ... przyszlo rozliczenie za wode na pokazna cumke wiec up[rzedzilam ja ze bedzie musiala oddac czesc, wyszlo z tego te 730 zl i podpisalysmy ta umowe poniewaz sie wyprowadzila wolalam miec zabezpieczenia, a ta teraz mnie sadami straszy, ze chce kopie tych rachunkow bo ona musi sama to wyliczyc ze to za duzo itp ze nie zuzyla wody na tyle w 4miesiace itp

Ostatnia edycja:
Witam jeszcze raz, Przed chwila zadluzona kolezanka oznajmila mi ze nie mysi wywiazac sie z podpisanej przez nas umowy i bedzie sie odwolywac i skieruje sprawe do sadu, co powinnam zrobic ? oznajmila mi jeszcze ze podpisala ja ze strachu i ze z jej obliczen wyszla mniejsza kwota do zaplaty niz jest na umowie i albo odda mi tyle albo w ogole, z tego co wiem podpisujac umowe cywilno-prawna musi sie z niej wywiazac ... prosze o pomoc

Musi się wywiązać. Jeżeli umowę masz na piśmie, to jest banalna sprawa. Napisanie pozwu to 30 min. roboty i 30 zł opłat sądowych :) Straszenie Ciebie teraz sądem przez dłużnika jest niepoważne. Generalnie jest na straconej pozycji

Też tak pomyślłam że jednak nie może mnie wyrolować skoro podpisała bez żadneg problemu, tylko teraz robi jakieś problemy i chce sie wykręćić, kaze mi cytuje "wyslac kopie rachunkow za wode i moje obliczenia, bo jej wyszly inne i że wysłała do mnie pismo w ktorym odwołuje sie do podpisanej umowy na podstawie za duzej kwoty, bo ma prawo sie odwolac jesli ma podstawe"... pytalam sie znajomego prawnika ktory mowil ze ona moze sobie za przeproszeniem tym odwolaniem dupe podetrzec, bo musi sie wywiazac z podpisanej umowy ... ale chce tez poznac wasze opinie na ten temat,tylko obawiam sie jednego ze jak ta sprawa skonczy sie w sadzie to czy nie bede miala problemow ze trzymalam ja w domu bez meldunku ani innego zgloszeniaze u mnie jest

Powrót