Jak znaleźć dziadka, który w 91r wyjechał do Niemiec, zmienił obywatelstwo ?

• Autor wątku Autor wątku cebula1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cebula1979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Jak znaleźć dziadka, który w 91r wyjechał do Niemiec, prawdopodobnie zmienił obywatelstwo ?
Jaki urząd może mieć dane takich osób?
Polski pesel podał nam dane, że w 1991 wymeldował się na pobyt stałe do Niemiec i tyle.
Dzwoniłem do polskiej ambasady w Niemczech i tam mi powiedzieli, że musze znać jego adres w Niemczech.
PCK szuka osób, które zaginęły albo w wojnie albo podczas ostatnich kilku miesięcy, ale też wymagany jest adres zagraniczny.

Bardzo proszę o pomoc.

Należałoby skontaktować się z ambasadą/konsulatem Niemiec w Polsce i ustalić jaki organ gromadzi dane meldunkowe w Niemczech a następnie wystąpić do tego organu o pomoc. Taką ja miałbym wizję.

Od razu mówię - jeśli nie jesteś osobą spokrewioną poszukiwanego raczej nikt nie udzieli Ci żadnych informacji.

Skoro szuka dziadka to zapewne jest wnukiem, wiec jak najbardziej jest spokrewniony ;)

Calamity Jane napisał:
Skoro szuka dziadka to zapewne jest wnukiem, wiec jak najbardziej jest spokrewniony ;)

Nie pada "mojego" więc nie jestem przekonany o istnieniu stopnia pokrewieństwa :) stąd mój dopisek o pokrewieństwie w poście poprzednim;

Jest to dziadek mojej żony - a żyje jeszcze córka poszukiwanego i to ona występuje w sprawie. Chodzi oczywiście o pieniądze a właściwie o spadek - dziadek jest jednym ze spadkobierców a bez niego nie można nic ruszyć...

Moim zdaniem: 1. Zwróć się pismem do MSZ, powinni bez kłopotu w tej sprawie pomóc! 2. Pojedź do Ambasady Niemieckiej w Polsce i również złóż pismo.

W piśmie opisz poważne uzasadnienie, czyli np. poszukujecie ze względu na potrzebę unormowania dokumentacji dotyczącej nieruchomości w której ze względu pokrewieństwa jak dziedzic należy również zaginiony krewny.

Z tych strzępków informacji które piszesz nie ma pewności czy ten krewny jest w Niemczech, więc MSZ jest tutaj również nie zbędny.
Może dowiesz się w MSZ lub w internecie o jakichś organizacjach pomagających szukać ludzi i tam też się zwróć o pomoc, ponieważ dane które masz np. nazwisko itd. mogą również być nie aktualne.

moze poszukaj w ksiazce telefonicznej jezeli znasz nazwisko..

chyba ze zmienił w DE:(

Powrót