Jak znaleźć prawnika?

• Autor wątku Autor wątku mokul
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mokul

Użytkownik
Odpowiedzi
299
Witam.
Podpowiedzcie proszę w jaki rozsądny sposób można znaleźć prawnika?
Wysłałem zapytanie do ok 10 znalezionych w sieci.
Krótko i precyzyjnie opisałem czego potrzebuję.
Rozstrzał cenowy ogromny 1 do 30+.
W żadnym innym zawodzie chyba nie spotka się takiego rozrzutu ofert.
Powiedzmy, że najtańszy jest wątpliwy, na najdroższego mnie nie stać.
Ale skąd wiadomo, że Ci środkowi zrobią lepiej niż ten najtańszy?
A może zrobią tak samo tylko wezmą 5 czy 10 razy tyle.

Niestety, albo stety, najlepiej iść do kogoś z polecenia innej osoby, pod warunkiem jednak, że dany prawnik zajmuje się daną dziedziną prawa. No bo ktoś może znać świetnego adwokata z prawa rodzinnego, który nie ma pojęcia o prawie autorskim.
Na pewno radzę unikać wszelkich "kancelarii odszkodowawczych" i tym podobnych tworów, które na swojej stronie internetowej nie przedstawiają adwokatów/radców prawnych tworzących kancelarię.
No i nie ma sensu polegać na ocenach/opiniach internetowych, bo większość jest fejkowych lub udzielonych przez rodzinę/znajomych.

Wici wśród znajomych nie dały rezultatu.
Pozostaje pozyskanie prawnika z rynku.
Naprawdę nie widzę rozsądnych kryteriów jakimi można by się kierować.

Z jakiej miejscowości szukasz prawnika i z jakiej dziedziny?

Warszawa (lub zdalnie - w dzisiejszych czasach).
Odszkodowanie w powiązaniu z ksh, może subsydiarny akt oskarżenia.

O, czyli jakaś poważniejsza, niestandardowa sprawa, a nie np. zapłata zaległej faktury.
M. in. stąd pewnie duża rozbieżność w proponowanych stawkach przez adwokatów. Poza tym trzeba mieć na uwadze, że w Warszawie stawki prawników są wyższe niż w innych rejonach Polski. W każdym razie ja niestety mam kancelarię w Krakowie, a z Warszawy nie znam nikogo, kogo mógłbym z czystym sumieniem polecić w tego rodzaju sprawie. I jeszcze taka ogólna wskazówka - jeśli zdecydowałbyś się na sprawę karną, to raczej szukaj prawnika miejscowego. Podczas postępowania przygotowawczego jednak dobrze być na miejscu, żeby trzymać stały kontakt z prokuraturą/policją, a z kolei w postępowaniu sądowym zazwyczaj jest sporo rozpraw, a nie ma możliwości uczestnictwa poprzez wideokonferencję, jak w sprawach cywilnych.

Odnośnie do kwestii rozbieżności cenowej, to trzeba by ustalić w pierwszej kolejności, czy zapytania były skierowane tylko do kancelarii adwokackich/radcowskich, czy też do innych kancelarii prawnych.

Poza tym, wydaje mi się, że na cenę ma wpływ wielkość i pozycja kancelarii na rynku. Duże kancelarie i znane - mające znanych prawników, ceny będą miały raczej wyższe, czasami nawet sporo, w porównaniu z kancelarią jednoosobową.

Trzecie kwestia, która może wpływać na cenę, to liczba spraw. Kancelaria, która ma stałych klientów, często nie jest w stanie czasowo zająć się innymi sprawami. Wyjątkiem są sprawy, gdy ktoś zapłaci odpowiednio dużo, wtedy traktują to jako nadgodziny, za co i stawka rośnie.

Kolejna sprawa, to czy podane ceny dotyczą rzeczywiście takiego samego zakresu usług. Może być tak, że jedna kancelaria podała cenę całkowitą - za przygotowanie pism, udział w rozprawach, itp., a inna tylko za pierwszy etap, a za każdą rozprawę (nie wiadomo ile ich będzie) stawka będzie dodatkowa.
Czyli oprócz precyzyjnego określenia sprawy ze strony klienta, dobrze by było też uzyskać precyzyjne określenie zakresu usługi.
Może wtedy się okaże, że ceny nie będą aż tak rozbieżne.

Niemniej, może być tak, że kancelaria jednoosobowa za pewną sprawę weźmie 1000 zł, a inna duża kancelaria - 5000 zł.

Powrót