Jak zostac opiekunem prawnym?

• Autor wątku Autor wątku Guest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Guest

Witam
Siostrzenica mojego męza jest uposledzona psychicznie, ma rete i w spadku po babci, a pozniej po matce ma otrzymac dom. Matka dziewczynki (siostra mojego męza) prosi nas zebysmy zostali prawnymi opiekunami jej córki, poniewaz obawia się ze po jej smierci o dziewczyne moze upomniec sie jej ojciec (ze wzgledu np na pieniadze). Oni sa dawno po rozwodzie, alimenty sciaga komornik, a ojciec w ogole nie interesuje sie dzieckiem (alkocholik z lekkim porazeniem mozgowym).
Ta dziewczynka ma juz 19 lat, ale nie jest w stanie samodzielnie mieszkac.

1. W jaki sposob mozemy zostac opiekunami prawnymi?
2. Od czego trzeba zacząc?

Z gory dziekuje za odpowiedz. :help:

I jeszcze jedno pytanie:

3. Czy jesli ojciec siostrzenicy nie mial ograniczonych praw rodzicielskich to czy bedzie miał cos do powiedzenia w tej sprawie?

:help:

[cytat:1o00a7w6]
1. W jaki sposob mozemy zostac opiekunami prawnymi?
2. Od czego trzeba zacząc?
[/cytat:1o00a7w6]

Myślę że od złożenia do sądu wniosku o ubezwłasnowolnienie (może zrobić to matka ), neleży dołączyć zaświadczenia od lekarzy odnośnie upośledzenia umysłowego itp. Jeżeli osoba zostaje ubezwłasnowolniona sąd wyznacza jej opiekuna ustawowego , ktorego zadaniem jest reprezentowanie tej osoby przed urzedami , instytucjami , oraz podejmowanie wazniejszych decyzji dotyczących tejże osoby (takze majątkowych)...sąd takiego opiekuna o ile to mozliwe szuka zawsze wsrod najblizszej rodziny , matka dziewczyny może Panią wskazać na "kandydata".[cytat:1o00a7w6]
3. Czy jesli ojciec siostrzenicy nie mial ograniczonych praw rodzicielskich to czy bedzie miał cos do powiedzenia w tej sprawie?
[/cytat:1o00a7w6]
Dziewczyna jest pełnoletnia , wiec wladza rodzicielska jej nie obowiazuje , sąd może chcieć przesłuchać ojca dziewczyny , ale w tym momencie wystarczy przedstawić rzeczywistą sytuację , czyli ojciec nie utrzymuje kontaktów , nie płaci , nie interesuje się , nie zna sytuacji , więc jego przesłuchanie nie wnosi totalnie nic do sprawy.

Powrót