Jak zostać użytkownikiem działki?

• Autor wątku Autor wątku pawelb5913
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelb5913

Użytkownik
Odpowiedzi
84
Witam.
Jest działka x na której nikt nie mieszka. Spadkobiercy nie są nią zainteresowani. Kilka lat temu znajomy był użytkownikiem działki ale zrezygnował, zgłosił to do urzędu gminy.
Podatku od tej działki nie ma albo jakieś grosze bo to 5 albo 6 klasa ziemi. Więc przez kilka ostatnich lat podatek nie jest uregulowany lub płaci gmina.
Jak mogę zostać użytkownikiem tej działki. Aby za 30 lat móc wystąpić z wnioskiem o zasiedzenie. Powinienem jakiś wniosek złożyć w urzędzie gminy czy jak.?

Nie na wniosku. Wchodzisz na działkę i zaczynasz ja użytkować jak swoją. Sądzisz drzewka, budujesz plotki, altanki itd, itp. 30 lat takiego posiadania daje ci przesłanki do zasiedzenia. Możesz tez płacić podatek od nieruchomości

No właśnie, jak zacząć płacić ewentualny podatek.?

Sprawdzasz na stronie Gminy stawkę podatku za 1m2, wyliczasz należną kwotę, składasz deklarację, której wzór też powinien być dostępny na ich stronie www i płacisz na konto Gminy.

Edit: dla przykładu znalazłam Gminę Dębica: na ich BIP jest stawka 0,17 zł/1m2, a na podatki.gov.pl znajdziesz druk DN-1, na którym zgłasza się do opodatkowania.

Ostatnia edycja:
212121gość napisał:
Sprawdzasz na stronie Gminy stawkę podatku za 1m2, wyliczasz należną kwotę, składasz deklarację, której wzór też powinien być dostępny na ich stronie www i płacisz na konto Gminy.

Edit: dla przykładu znalazłam Gminę Dębica: na ich BIP jest stawka 0,17 zł/1m2, a na podatki.gov.pl znajdziesz druk DN-1, na którym zgłasza się do opodatkowania.

Tylko zapomniałeś dodać, że DN-1 które znalazłeś dotyczy podatników posiadających osobowość prawną.
Zwykły przysłowiowy Kowalski czyli podatnik posiadający osobowość fizyczną składa IN-1, a w przypadku gruntów V lub VI klasy tak jak było to pisane wyżej to należy złożyć IR-1 no i oczywiście pamiętać o odpowiednich załącznikach.

Ostatnia edycja:
no tak, faktycznie DN-1 jest dla osób prawnych.

Stawki podatku jak i druki są ogólnodostępne w internecie, a żeby zacząć płacić podatek należy odpowiednio złożyć do Gminy. Do tego nie wiemy, czy działka nie jest zabudowana, itp itd.

Na działce jest stary rozlatujący się dom drewniany nadający się tylko do rozbiórki.

Powrót