jak zrzec sie części spadku?

• Autor wątku Autor wątku kuc1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuc1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
zmarła moja ciotka (siostra mojej mamy), ponieważ nie miała własnych dzieci spadek po niej, jeśli dobrze się orientuję, przypada w udziale jej czworgu siostrzeńcom (w tym mnie), gdyż rodzeństwo ciotki także nie żyje.
Jednak chciałabym odstąpić od mojej części, gdyż tak podpowiada mi sumienie, ale przybliżę sytuację celem wyjaśnienia kwestii.
Zmarła ciotka odziedziczyła po drugim mężu działkę z domem, to małżeństwo nie trwało długo (niecałe 10 lat) i zawarli je jako dojrzali ludzie (on wdowiec miał już dwoje dorosłych dzieci, wnuki). Działka i dom były własnością mężczyzny i jego pierwszej żony, po ślubie ciotka wprowadziła się do tego domu.
Kiedy on zmarł, ciotka, obawiając się niesnasek z jego dziećmi, założyła sprawę spadkową. Ona otrzymała połowę spadku, druga połowa została podzielona miedzy dzieci tego mężczyzny.
Teraz, gdy ciotka nie żyje, uważamy (ja i dwoje siostrzeńców), ze działka i dom powinien trafić w ręce dzieci tego mężczyzny, to była ich ojcowizna, ciotka tam tylko wg nas zagościła. Niestety jeden z kuzynów się z tym nie zgadza i on zakłada sprawę spadkową, roszcząc prawa do części spadku po ciotce.
Jak zrzec się swojej części spadku na rzecz dzieci tego mężczyzny?
Czy nie interesując się sprawą, nie stanie się tak, że moja część trafi w ręce kuzyna, który jest zachłanny?
Chciałabym postąpić uczciwie wobec tych ludzi ale tez i nie miec z tym zbyt wielu kłopotów. Proszę o poradę.

Najprościej jest odrzucić spadek (do 6 miesięcy od otwarcia spadku), ale wtedy Pani część w jakimś stopniu przypadnie kuzynowi, więc to jakby odpada.
Musi więc Pani poczekać na zakończenie postępowania związanego ze stwierdzeniem nabycia spadku a dopiero potem - przy dziale spadku - przenieść swój udział w spadku na rzecz tamtych dzieci.

Powrót