Jak zweryfikować stan długu sprzedanego do funduszu

• Autor wątku Autor wątku Damian Diering
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Damian Diering

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie.
Opisze w skrócie swój przypadek, w 2008r. zostałem żyrantem kredytu, którego zabezpieczenie stanowiła działka budowlana. Oczywiście kredyt nie był spłacany terminowo, w pierwszym etapie zadziałał komornik na zlecenie banku, jednak bez skutku, grunt z cesją został sprzedany na inną osobę. W między czasie bank sprzedał dług do funduszu, który sądownie dochodził możliwości zaspokojenia swoich roszczeń przez sprzedaż działki stanowiącej jej zabezpieczenie, oraz oczywiście ponownie przez komornika, na mnie. Po bezskutecznych próbach, komornik w 2014r. odstąpił od czynności w stosunku do mnie. Z ksiąg wieczystych wiem, że rzeczona działka, a właściwie cesja na niej w 2016 przeszła na kolejny inny fundusz. Natomiast od 2014r. nie mam żadnej informacji co do stanu zadłużenia. Kredytobiorca, któremu poręczyłem, pożyczkę twierdzi, że sprawa została wyjaśniona i nie mam się już obawiać windykacji.
Moje pytanie jak zweryfikować stan faktyczny, czy w BIK lub KRD będzie informacja o długu? Proszę o pomoc bo nie wiem gdzie mam się zwrócić, a nie ufam informacją kredytobiorcy.

Najlepszym źródłem informacji będzie obecny wierzyciel. Ewentualnie możesz próbować kontaktować się z komornikiem. BIK czy BIG KRD nie da 100% pewności co do wysokości zadłużenia.

Powrót