Jak zwindykować firmę lotniczą ? ;)

• Autor wątku Autor wątku tmatusze
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tmatusze

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć !

Od półtora roku walczę z linii lotniczą o odszkodowanie za opózniony lot … na początek podam Wam daty:

- 21.06.2015 opóźniony lot
- 03.07.2015 Wysłałem do przewoźnika pismo reklamacyjne gdzie powołując się na Rozporządzenie (WE) nr 261/2004 Parlamentu Europejskiego z dnia 11.02.2004 wystosowałem swoje roszczenie - 4x400€ (4 bilety lotnicze, opóźnienie ponad 4h na dystansie powyżej 1500km)
- 27.07.2015 Odpowiedz od przewoźnika: (okoliczności związane z Państwa opóźnieniem zostały zakwalifikowane jako „siła wyższa”, (...) jednakże firma XXX postanowiła zaproponować Państwu rekompensatę za czas utracony w związku z opóźnieniem Państwa rejsu. Po otrzymaniu stosownego oświadczenia prześlemy odszkodowanie w wysokości 160 euro (łącznie dla czterech osób). Prosimy o wypełnienie załączonego druku i wysłanie go mailem pod adres...). W oświadczeniu był nielegalny zapis, ze przyjmując 160€ zrzekamy się jakichkowiek dalszych roszczeń.
- 01.08.2015 Złożona reklamacja do urzędu Lotnictwa Cywilnego
- 16.09.2015 Zawiadomienie o wszczęciu postępowania przez ULC
- 13.04.2016 Decyzja Urządu Lotnictwa Cywilnego nakładająca obowiązek wypłaty 400€ odszkodowania dla każdego z pasażerów + nakładająca karę administracyjną 15.000 na przewoźnika
- 31.05.2016 Zawiadomienie o ponownym rozpatrzeniu sprawy przez drugą instancję
- 13.12.2016 Decyzja Drugiej Instancji podtrzymująca decyzję z 13.04.2016 w zakresie odszkodowań dla pasażerów i zmniejszająca karę administracyjną

Pozwolę sobie zacytować część Decyzji:
W wyroku z dnia 2 sierpnia 2016 roku,I OSK 155/16 Naczelny Sąd Administracyjny dokonując wykładni przepisów rozporządzenia oraz ustawy Prawo lotnicze wykazał, że "obowiązek wypłaty odszkodowania przez przewoźnika lotniczego powstaje (...) w chwili gdy doszło do opóźnienia lotu polegającego na przybyciu pasażerów do ich miejsca docelowego co najmniej 3 godziny po pierwotnie przewidzianej przez przewoźnika godzinie przylotu"

Na dzień dzisiejszy mam w planie wysłać im przedsądowe wezwanie do zapłaty gdzie wyznaczając 14 dni, podam im numer konta walutowego w euro, SWIFT i będę czekał. Niestety doświadczenie uczy, ze przewoźnik sam z siebie nie płaci :(

Czy po tych 14 dniach będę mógł złożyć wniosek do sądu o nadanie klauzuli wykonalności powołując się na dezyzję II instacji ULC ?
Co dalej z taką klauzulą ?

W przedsądowym wezwaniu do zapłaty wniosę o wypłatę należnego mi odszkodowania wraz z odsetkami ustawowymi. I teraz pytanie : Od kiedy powinny być naliczone odsetki ustawowe ? Od dnia kiedy nastąpił obowiązek wypłaty odszkodowania (21.06.2015) czy też może od dnia kiedy bezpodstawnie odrzucili moją reklamację (27.07.2015) i zaproponowali "ugodę" oferując 10% wnoszonej kwoty ?

Na dzień dzisiejszy odsetki to ponad 160€.

Pozdrawiam Serdecznie.

PS. Jeżeli post umieszczony jest w nieprawidłowej kategorii - przepraszam i prosze moderatorów o przeniesienie do własciwej kategorii.

Powrót